wPolityce.pl: скандал про вугілля з Донбасу як операція українського олігарха
http://external.polskieradio.pl/files/105b45ee-2cfe-4b6c-9aba-a73d5fa1c60d.file

wPolityce.pl: скандал про вугілля з Донбасу як операція українського олігарха

Справу прокоментував міністр енергетики, заспокоюючи, що спецслужби виконують свою роботу, санкції, накладені на російські вугільні компанії, діють, а Польщі нічого не загрожує. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Про антрацит з Донбасу на порталі wPolityce.pl пише Едита Голдинська: Хоча в Польщі він складає лише 0,04 % від усього вугілля, що тут споживається, у ЗМІ, зокрема цього літа, з’являлися повідомлення про потенційну загрозу для енергетичної безпеки країни. За словами журналістки, публікації про нечисті оборудки з сепаратистами з окупованих Росією теренів з’являються всюди, куди надходить антрацит.

Справу прокоментував міністр енергетики, заспокоюючи, що спецслужби виконують свою роботу, санкції, накладені на російські вугільні компанії, діють, а Польщі нічого не загрожує. Натомість Міністерство закордонних справ, у відповідь на питання журналістів заявило, що самі їхні сумніви можуть викликати підозру як елемент ширшої інформаційної кампанії в низці країн.

Протягом року, з березня 2017 до березня 2018 року, до Польщі було імпортовано приблизно 300 тис. тонн цієї сировини. Вугілля з Донбасу ввозиться до Польщі з 2014 року, і після анексії Росією Криму ситуація не зазнала змін. З Донбасу воно потрапляє до Росії, де проходить збагачення і висилається до інших країн, в тому числі й західних. Ціна такого антрациту вдвічі менша за ринкову.

На думку авторки, публікації в ЗМІ, у тому числі й польських, можуть бути елементом операції найбагатшого українського олігарха Ріната Ахметова. Його фірма ДТЕК може диктувати Україні ціну на вугілля, начебто все воно походить з імпорту, та зацікавлена у боротьбі зі зменшенням ціни на зовнішньому ринку. Таким чином, – пише Голдинська, – елімінація конкурента, що пропонує дешевше вугілля, була б для олігарха вигідною.

А.М.