Як загальний холестерин підвищує ризик розвитку субарахноїдального крововиливу в мозок

Як загальний холестерин підвищує ризик розвитку субарахноїдального крововиливу в мозок

Як високий, так і низький загальний холестерин підвищує ризик розвитку субарахноїдального крововиливу в мозок. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на офіційний блог Голови Всеукраїнської асоціації по неврології та рефлексотерапії, доктора мед. наук, професора, завідувача кафедри неврології та рефлексотерапії Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л.Шупика Наталіїї Свиридової.

З огляду на високу смертність від серцево-судинної патології або цереброваскулярних захворювань в світі, неодноразово піднімалося питання про актуальність причин розвитку атеросклеротичних змін, які є однією з основних причин розвитку судинної кататрофи мозку.

Найбільш актуальні 5 питань про атеросклероз, на які продовжують шукати відповідь науковці світу:

1) Чи є атеросклероз системним або регіональним захворюванням?

2) Атеросклероз приводить до судинної катастрофи, коли ще спостерігається в будь-якій конкретній фокальній ділянці або вже має дифузійне розповсюдження?

3) Яка кількість атеросклеротичних бляшок при проведенні ендартеректоміі в правій коронарній артерії у пацієнтів, які перенесли шунтування коронарної артерії в порівнянні з таким же наглядом правої коронарної артерії у пацієнтів з фатальним результатом при наявності патології коронарної артерії?

4) Чи є атеросклероз багатофакторним або однофакторним захворюванням?

5) Які рекомендації є найбільш ефективними при проведенні гіполіпідемічної терапії?

З позиції аналізу запобігання розвитку нсульту, сучасні дослідження показують, що як високий, так і низький загальний холестерин підвищує ризик розвитку субарахноїдального крововиливу (САК)! Нещодавно (липень, 2018) були опубліковані дані Національного дослідження FINRISK про фактори ризику цієї патології (аналіз з 1972 по 2007 рр, аналіз 1,52 мільйона хворих) і дані спостереження до 2014 року (543 хворих), які підтвердили, данні щодо підвищення рівня холестерину (1,28 ммоль / л)? що підвищує ризик САК (відношення ризиків (HR) 1,15 (95% ДІ 1,00-1,32)). Несприятливий ліпідний профіль підвищення розвитку САК більше виражений у чоловіків, ніж у жінок. Чи зменшується захворюваність субарахноїдального крововиливу при використанні статинів?

Найбільш детальну інформацію про ці дослідження можна отримати за посиланням:

https://www.atherosclerosis-journal.com/article/S0021-9150(18)30249-1/fulltext