Зеленський: Польща для українців – один з «університетів європейського життя»

Зеленський: Польща для українців – один з «університетів європейського життя»

Зеленський: «Польща для українців – університет європейського способу життя». Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на офіційний блог політолога-міжнародника Олександра Шевченка.

Напередодні виборів президента України, ми запитали у основних кандидатів про їхнє бачення відносин з Польщею. Першим на наш запит відгукнувся штаб нинішнього лідера соціологічних опитувань Володимира Зеленського. На основі отриманих відповідей намагаємося зрозуміти, чи зміняться українсько-польські відносини в разі перемоги Зеленського?

До президентських виборів в Україні залишилося менше тижня. Нещодавні опитування показали, що поки не зовсім зрозуміло, хто буде наступним президентом нашого східного сусіда. Є кілька десятків кандидатів, але фаворитами передвиборчої гонки вважаються тільки четверо – Петро Порошенко, Юлія Тимошенко, Анатолій Гриценко та Володимир Зеленський.

Все, крім останнього, – особи, які давно присутні в українській політиці. Зеленський, однак, відомий лише як комік, актор і продюсер власних розважальних програм і фільмів. Оскільки остаточний результат виборів все ще неясний, а Україна відіграє важливу роль у зовнішній політиці, ми вирішили запитати основних кандидатів про їхнє бачення відносин з Польщею.

У середині лютого ми вислали список питань до виборчих штабів Юрія Бойка, Анатолія Гриценка, Олега Ляшка, Юлії Тимошенко і Володимира Зеленського, а також в прес-службу адміністрації президента України Петра Порошенка.

Ми запитали у кандидатів в президенти про їхню думку щодо нинішніх польсько-українських відносин, про їх погляди на історичні проблеми, питання економічного співробітництва і безпеки.

Ми очікували, що кандидати будуть зацікавлені в можливості прокоментувати непрості, в останні роки відносини між нашими країнами. Відверто кажучи, найменше ми чекали відповідей зі штабу Зеленського, який вже прославився тим, що уникає засобів масової інформації, як вогню. Тим не менш, ми отримали відповіді тільки від штабу Володимира Зеленського.

Нинішній стан двосторонніх відносин – Польща – «університет європейського способу життя»

У своїй оцінці нинішніх польсько-українських відносин, Володимир Зеленський концентрує увагу на людському факторі. На його думку, найбільш важливим аспектом є співпраця між громадянами обох країн. Віссю цієї співпраці, на думку кандидата в президенти, є українська еміграція в Польщу.

«Я багато розмовляю з українцями, які працюють в Польщі. І у мене немає сумнівів: наші народи поважають один одного. Вони налаштовані на співпрацю і щиру дружбу»

Сам Зеленський часто з’являється в Польщі, хоча і не обов’язково з метою пізнання країни. Тільки в 2018 році Студія Квартал 95, в якій виступає комік, давала концерти у Варшаві, Вроцлаві та Кракові.

В наступній частині своєї відповіді для Eastbook Зеленський визначає Польщу як «університет європейського способу життя» для українців:

«Ми знаємо, що зараз багато польських громадян, які працювали в країнах Західної Європи, повертаються додому, і на зароблені гроші відкривають власні справи на Батьківщині. Переконаний, що саме так буде і з українцями. Ми можемо запозичити у вас багато чого з досвіду реформ і сучасного державного управління. Тому і на рівні окремої людини потрібно розглядати трудову міграцію як своєрідний університет, де люди вчаться європейському способу життя, стандартам праці, ведення бізнесу. Хтось так вчиться в Польщі, хтось в Чехії – і це добре. Головне, щоб випускникам цих «університетів європейського життя» було куди, і хотілося повертатися».

У відповіді Зеленського, а точніше його штабу, в першу чергу кидається в очі бажання зберегти патерналістський тон польсько-українських відносин. Ті, хто постійно стежить за українською політикою і заявами місцевої політичної еліти, часто чує заклики до Польщі припинити розглядати Україну як студента, а себе як її посла в ЄС (про це говорив ще міністр закордонних справ Вітольд Ващиковський), а почати ставитися до неї, як до рівноправного партнера.

Не дивно, що нація, яка багато століть жила під невпинним наглядом «старшого брата», аллергически реагує на подібну риторику. Ще в 2017 році Віталій Портников писав про це для Eastbook: «Україні не потрібен польський адвокат – час цієї адвокатури закінчився в 2014 році, коли звалився останній авторитарний режим, який Польща могла б захищати від «старої Європи». Україні потрібен друг і партнер, який розуміє, в якій мірі інтереси наших країн зблизилися в останні роки». Цей постулат регулярно піднімається українською частиною польсько-українського форуму, регулярно організованого польським Фондом ім. Баторія та українським Фондом «Відродження».

Зеленський уникає будь-яких чутливих питань. З його відповідей вимальовується ідилічний образ Польщі, в якому українці із захопленням дивляться на поляків. Немає ні слова щодо таких проблемних для Польщі питань, як відновлення ексгумації поляків убитих і полеглих на території України або про ставлення до УПА.

Розкрити ці теми ми хотіли наступним питанням, на який важко відповісти в ідилічному тоні.

Історична суперечка – напишемо історію, а саме Євро 2012

Зеленський починає свою відповідь з твердження, що «вся історія наших взаємин суперечлива», що природно для сусідів. На його думку, історію слід пам’ятати, і її не можна переінакшувати, але вона не повинна тяжіти над сучасністю.

«Історію потрібно вивчати, пам’ятати і ні в якому разі не забувати. Нацисти взагалі хотіли викреслити наші народи історії. А потім комуністи вимагали переписати історію наших народів. Чи варто нам їх наслідувати? Історичне забуття або осквернення історії як раз і породжує потім чудовиськ ненависті і нерозуміння».

Рішення Зеленський бачить в позитивних сторінках історії:

«Давайте вписувати в нашу загальну історію нові сторінки, позитивні події, продуктивна співпраця, як скажімо, чемпіонат Європи з футболу Euro-2012.»

Незважаючи на це, на думку лідера президентської гонки в Україні, нам потрібен «професійний діалог».

«Нам потрібен діалог – професійний і громадський. З нашого боку, я гарантую забезпечення цього діалогу. Але я впевнений: у відносин між нашими народами – прекрасне майбутнє»

На жаль, і в цей раз Володимир Зеленський дивним чином уникав конкретних тем. Його відповідь може бути застосовна практично до будь-яких двосторонніх відносин, крім країн, що знаходяться в збройному конфлікті.

Кожен, хто хоч трохи розбирається в польсько-українських відносинах, прекрасно розуміє, що неможливо просто замовчувати важкі питання і «вписувати нові сторінки».

З одного боку, в Україні є групи, які домагаються підкреслення вкладу ОУН і УПА в боротьбу за незалежність України. Це питання може отримати ще більший розвиток з прийняттям «закону про деколонізації», який дозволить ліквідувати польське спадщину, наприклад, у Львові. І не можна просто замовчувати це питання – до нього треба звертатися.

З іншого боку, наївністю є надії, що Польща з дня на день перестане вимагати від України дозволу ексгумувати убитих і полеглих на території України поляків або визнання Волинської різанини геноцидом польського народу. Особливо в разі перемоги «ПіС» на наступних виборах, що, цілком можливо. Знову ж – до цих питань необхідно звертатися, коли мова йде про польсько-українських відносинах, тому що рано чи пізно все одно вони з’являться.

Економічне співробітництво – англійські суди і земля для поляків

У цій частині ми запитали у кандидатів, що вони вважають найбільш перспективними напрямками польсько-українського співробітництва. У відповіді на це питання, Зеленський вказав на економічні теми.

Він не розглядає будь-яку область співпраці як пріоритетну, а перш за все, зосереджується на залученні поляків до інвестування в Україну. У цій частині, на відміну від історичної політики, є дуже конкретні, хоча і суперечливі пропозиції.

Основним національним інтересом України по відношенню до західних країн, в тому числі і до Польщі, за словами Зеленського, є залучення інвестицій. Тут, на його думку, основною перешкодою для підприємців є стан української судової системи і відсутність рівності всіх перед законом.

«… я маю намір забезпечити рівність всіх перед законом – через зняття недоторканності з президента, депутатів Верховної Ради і суддів, тобто, ліквідації всіх «станових привілеїв». А потім зробити справжню реформу судочинства. Маю також намір заснувати в Україні незалежний Вищий економічний суд, де будуть працювати судді і юристи з Великобританії, США і Канади, і який забезпечить захист інтересів бізнесу в юрисдикції британського загального права.»

Наступним етапом залучення інвесторів з Польщі є зняття мораторію на продаж землі, тобто дозвіл вільної торгівлі сільськогосподарськими ділянками.

«Що стосується найближчих планів, то я не буду продовжувати дію мораторію на продаж землі. Так що, впевнений, наші аграрії вже найближчим часом стануть ще більш цікавими для польських партнерів»

Мораторій на продаж землі є предметом гострої суперечки в Україні. З одного боку, Міжнародний валютний фонд і деякі українські депутати вимагають цього, з іншого – більшість фермерів виступають проти цього. На їхню думку, вільна торгівля землею призведе до величезної концентрації землі в руках кількох олігархів в масштабі, порівнянному тільки з дев’яностими роками.

Як аргумент, що підтверджує такий ризик, можна згадати пропозицію Олексія Мушака – лідера групи депутатів, які виступали за зняття мораторію в 2017 році. ЗМІ виявили, що у нього є родинні зв’язки з Андрієм Веревським – депутатом від Партії регіонів під час президентства Януковича, власника гігантського агрохолдингу Kernel Holding. Компанія котирується на Варшавській фондовій біржі, тому теоретично, вона б виконала обіцянку інвестицій з Польщі.

Загальна безпека – зброя з Польщі та участь в мінському процесі

Найбільше поле для співпраці Зеленський бачить в оборонній сфері та питаннях безпеки. На його думку, Польщу з Україною пов’язує аналогічне сприйняття загрози, джерелом якої є Росія.

У цьому питанні головною метою України має стати зміцнення власного оборонного потенціалу шляхом модернізації армії. І саме в цій області Польща могла б допомогти.

«Бажано було б також спільно пошукати шляхи для бізнес- та інвестиційного співробітництва у військовій сфері»

Кандидат в президенти також має дипломатичну пропозицію для Польщі:

«… я буду вітати дипломатичну участь Польщі в переговорах по Донбасу і Криму (…) залучення Польщі до переговорів було б не тільки логічним з точки зору принципів міжнародної політики, а й сприятливим для України»

Пропозиції для кожного

Відповіді, надіслані в нашу редакцію штабом Володимира Зеленського, створюють враження, що поки зовнішня політика, і зокрема, польсько-українські взаємини, не є для кандидата першорядним напрямком, тому і чіткої стратегії їх розвитку поки що немає. Шаблонні фрази і звороти, які могли б з’явиться в описі двосторонніх відносин майже з кожною європейською країною. Залишається лише сподіватися, що хто б не став новим президентом України, питання польсько-українських відносин не обмежаться шаблонними відповідями.

Автори: Мачей Занявічи, Олександр Шевченко

Оригинал статті: https://www.eastbook.eu/ru/2019/03/22/zaniewicz-shevchenko-zelenski-wybory/