Життя без ЖЕКів
http://dniprograd.org/system/App/Post/images/000/063/838/very_large/c06bb5aed1524bfe2860840af873161d.jpg

Життя без ЖЕКів

Усі львівські багатоповерхівки спишуть з балансу ЛКП. Що це означає? Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Zaxid.net.

До кінця цього року усі багатоквартирні будинки спишуть з балансу львівських ЖЕКів. Це відбудеться у рамках всеукраїнської реформи ринку житлових послуг. Мешканцям, яких не влаштовує робота комунальників, пропонують альтернативу. Вони можуть відмовитись від ЖЕКів і взяти управління будинком у свої руки, створити ОСББ, або ж укласти договір з приватною компанією.

ZAXID.NET поговорив з директоркою департаменту ЖКГ Львівської міськради Іриною Маруняк та пояснює своїм читачам, що ця реформа означає на практиці, чи зникнуть з нового року ЖЕКи, хто ремонтуватиме ваші будинки та скільки це коштуватиме.

Про що взагалі мова?

11 жовтня депутати Львівської міськради прийняли ухвалу, що передбачає списання з балансу ЛКП (колишні ЖЕКи) багатоквартирних житлових будинків. Їх мають списати з балансу до кінця 2018 року, тобто з наступного року теперішні ЖЕКи не будуть їх обслуговувати: замітати сходові клітки, ремонтувати ринви, дах, видавати довідки мешканцям та ін.

Це рішення прийняте у рамках реформи ринку житлових послуг, яку Кабмін розпочав ще три роки тому.

А хто це робитиме?

Це залежить від вибору мешканців. До березня 2019 року усі львів’яни мають визначитись, хто управлятиме їхнім будинком. Мешканці багатоквартирних будинків можуть самостійно управляти будинком, шляхом проведення загальних зборів, створити своє ОСББ (юридичну особу) або ж обрати приватну компанію, що управлятиме вашим будинком.

Це стосується лише багатоповерхівок?

Ні. Це стосується практично усіх, адже багатоквартирним вважається будинок, у якому є більше двох квартир.

А що буде з діючими ЛКП?

Їх фактично реорганізують в управляючі компанії, які на конкурсі змагатимуться за управління будинками. Якщо мешканців влаштовує робота теперішніх ЖЕКів, то вони можуть напряму укладати з ними угоду. Для цього треба зібрати загальні збори мешканців будинку і більшістю голосів прийняти рішення про спосіб управління будинком.

ЖЕКи, що не наберуть достатню кількість будинків, якими вони будуть управляти, просто об’єднають з іншими, сусідніми ЖЕКами.

А якщо мешканці нічого не вирішать?

Тоді компанію-управителя їм обере районна адміністрація. У березні 2019 року має відбутись конкурс, на якому таким будинкам примусово оберуть управителя. У конкурсі братимуть участь як комунальні, так і приватні компанії.

Як відбуватиметься конкурс?

Невідомо. Наразі ще немає постанови Кабміну та інших документів, що регламентують проведення конкурсу на визначення управляючих компаній. Ці документи урядовці обіцяють прийняти до кінця року, там і будуть визначені умови конкурсу, хто саме підписуватиме договори з компаніями, на яких умовах та ін.

Якщо постанову не приймуть, то реформи не буде?

Директорка департаменту ЖКГ Львівської міськради Ірина Маруняк запевняє, що реформа ринку житлових послуг у Львові відбудеться у будь-якому випадку. Якщо документ про проведення конкурсу не приймуть на рівні Кабміну, то його, за її словами, приймуть ухвалою сесії Львівської міськради.

Будинки мають списати до кінця року, а конкурс відбудеться лише у березні 2019. Що буде з ними ці три місяці?

Їх продовжать обслуговувати ЖЕКи на основі діючих договорів, поки мешканці не створять ОСББ, або не укладуть угоду з компанією-управителем (приватною чи комунальною).

У Львові є такі приватні компанії?

Так. У місті лише є 45 багатоквартирних будинків, якими управляють приватні компанії. Ще 7,5 тис. будинків є на балансі ЖЕКів, 1268 будинків обслуговують ОСББ самостійно. На сайті міської ради незабаром мають оприлюднити перелік усіх приватних компаній-управителів, з якими львів’яни можуть укладати договори.

ЖЕК відремонтує наш будинок до списання з балансу?

Теоретично, до кінця року ЖЕК може провести ремонти у тих будинках, що перебувають на його балансі, однак такого обов’язку вони не мають. Після списання будинку з балансу ЛКП (з січня 2019 року), відповідальними за його утримання будуть мешканці, які і мають проводити ремонт. Вони можуть робити це самостійно, платити гроші ОСББ, наймати працівників або управляючу компанію, яка зробить це за вас.

Але ж ми 30 років платили гроші в ЖЕК, а ремонту так і не дочекалися. Чому нам віддають тепер напівзруйнований будинок?

Так вирішив уряд. ЖЕКи більше не будуть відповідальні за обслуговування ваших будинків. Платити за обслуговування будинків з 2019 року треба або ОСББ, або управляючій компанії.

Тарифи зростуть?

Мешканці кожного конкретного будинку визначатимуть це самостійно. Сусіди, які об’єднались у ОСББ, або спільно з компанією-управителем вирішуватимуть, що треба зробити у будинку, рахуватимуть скільки це коштує та визначатимуть суму щомісячних платежів, які треба платити ОСББ чи певній компанії.

Є способи зекономити?

Для ОСББ у Львові існують спеціальні програми співфінансування, що дозволяють зекономити гроші під час ремонтів. Наприклад, якщо ОСББ хоче відремонтувати дах у будинку, то мешканці можуть скористатись програмою підтримки ОСББ і зекономити до 70% від загальної вартості робіт.

Також у місті діє програма «Теплий дім», у рамках якої ОСББ можуть утеплювати свої будинки, а частину коштів відшкодовують з міського (30%) та державного бюджетів (40%).