Зміни в реєстрації на консульський облік у Польщі: консульство пояснило, що змінилося

Зміни в реєстрації на консульський облік у Польщі: консульство пояснило, що змінилося

З 13 вересня 2019 року для реєстрації громадян на консульський облік консульство України у Варшаві додатково вимагатиме  нотаріально завірену копію одного з 4 документів, що підтверджують проживання на території Польщі. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Нововведення пов’язане з тим, що українці частіше стали підроблювати договір про оренду помешкання, на підставі чого громадяни ставали на консульський облік, — пояснюють в установі.

Як пояснила порталу in Poland.net.pl другий секретар консульства України у Польщі Юлія Бородій, особливих змін ніяких не внесено. Відтепер консульство просто не приймає договори оренди житла.

Юлія Бородій: Відтепер консульство не приймає договори оренди житла.

— Люди намагаються подати фіктивні документи оренди, і тому ми прийматимемо тільки ті документи, які підтверджують місце реєстрації громадянина України на території Польщі і які видали офіційні органи РП. Інших змін не внесено, — повідомила Юлія Бородій.

На наше питання, чи потрібно буде людям приносити нотаріально завірені копії документів, складаючи їх особисто у консульстві, пані Юлія повідомила, що звичайно ні. Вистачить принести оригінал документу і просто його показати співробітнику. За її словами, завірена копія знадобиться у разі, якщо громадянин відправить документи поштою, і звичайно оригінал має мати при собі (водійське посвідчення, карта перебування.

Варто відзначити що подібне «ноу-хау» з’явилося на даний момент тільки у Варшаві. Консульство України у Кракові не впроваджувало жодних змін в цьому напрямку. На відміну від столиці, тут не впроваджували додаткові вимоги у вигляді договору про оренду помешкання, яку фактично можна підробити без особливих проблем.

Консульство України у Кракові для реєстрації на консульський облік вимагає від громадян тільки довідку про тимчасову прописку (meldunek czаsowy), який виданий органом місцевого самоврядування, навчальним закладу або підприємством, де працевлаштований українець. Документ додатково не потрібно засвідчувати у нотаріуса, що значно полегшує життя пересічних громадян.

Нагадаємо, в минулу п’ятницю на сторінці в facebook посольства України з’явилася інформація що для реєстрації на облік необхідно буде додатково тримати нотаріальну завірену копію у нотаріуса.

  • дозволу на проживання (karta pobytu – якщо на зворотному боці зазначено місце реєстрації)
    – водійське посвідчення (prawo jazdy – видане в РП)
    – тимчасову прописку (meldunek czаsowy), виданий органом місцевого самоврядування, навчальним закладу або підприємством, де працевлаштований українець.
    – довідки про присвоєння PESEL.
  • Ще викликало хвилю нерозуміння серед людей, а консульство України вже планує надати додаткове роз’яснення відносно цього.