Польский историк рассказал о выдворении из РФ

Польский историк рассказал о выдворении из РФ

Генрик Глембоцької читав лекцію про масові вбивства НКВС.

Польський історик, доктор історичних наук, співробітник Ягеллонського університету в Кракові та Інституту національної пам’яті Польщі Генрик Глембоцької приїхав в Росію 14 листопада для роботи в архівах і для того, щоб на запрошення Польського інституту в Санкт-Петербурзі прочитати дві лекції про долі поляків в СРСР в роки Великого терору. Про це історик розповів в інтерв’ю Коммерсанту.

“Затримання для мене стало несподіванкою. Я не знаю, чи вплинула на рішення ФСБ тема моєї лекції в Санкт-Петербурзі: я розповідав в тому числі про те, що в роки Великого терору в рамках” польської операції “за наказом Сталіна і Єжова НКВД вбило Проте 111 тис., а за деякими даними, до 200 тис. поляків “, – сказав Глембоцької.

За його словами, співробітники ФСБ несподівано затримали його близько 23 години 24 листопада на Ленінградському вокзалі в Москві.

“Поліцейські на Ленінградському вокзалі передали мене співробітникам ФСБ – втім, ніяких посвідчень ті не надали, і крім того, відмовилися запросити співробітників польського консульства”, – розповів історик.

Глембоцької повідомив, що в ніч на суботу, 25 листопада, йому пред’явили документ, датований 21 листопада, про необхідність протягом чотирьох діб покинути країну.

“Документ мені пред’явили, коли на виїзд залишалося менше доби, в ніч на суботу, коли всі чиновники і дипломати вже відпочивають. Думаю, що якби документ потрапив до мене раніше, польське консульство постаралося б прояснити ситуацію, а так було вже пізно. При цьому, хоча я дуже просив співробітників ФСБ, щоб вони пояснили мені, чому мене викидають з Росії і забороняють повернутися, мені повідомили, що вони не зобов’язані пояснювати цього “, – сказав історик.

Як повідомляв Кореспондент.net, раніше ФСБ наказала доктору наук Генріху Глембоцької з Ягеллонського університету покинути територію Росії протягом 24 годин.

Вчений більше 20 років займається дослідженнями в області відносин між Росією і Польщею в XIX-XX століттях, чому присвятив ряд своїх наукових робіт.