Фейк: Росія хотіла закінчити війну в Україні вже у березні 2022р., але цього не захотів Київ
Ілюстрація Depositphotos

Фейк: Росія хотіла закінчити війну в Україні вже у березні 2022р., але цього не захотів Київ

При аналізі тез російської пропаганди важливо досліджувати не лише нові опуси московських авторів та їхньої західної групи підтримки, а й повертатися іноді до більш старих матеріалів – на їхньому прикладі часто наочніше проявляються деякі з найбільш абсурдних рис.

Близько місяця тому вже відоме нам видання Philosophia Perennis випустило статтю, присвячену одному з найбільш примітних епізодів візиту лідерів африканських держав до Москви. Тоді президент Путін продемонстрував гостям кілька аркушів, що містили нібито текст перспективної мирної угоди з Україною, котру мали підписати на переговорах у Стамбулі у квітні 2022р.

Доволі нечіткі кадри з паперами, на яких слова читалися дуже приблизно, поширили під виглядом «сенсації», зокрема, контрольовані державою російські ЗМІ, формат яких загалом доволі «офіційно-діловий», не орієнтований на «інсайди». Серед того, що вдалося розрізнити, оглядачі помітили формулювання щодо скорочення Збройних Сил України (як техніки, так і особового складу), запевнення щодо збереження державою нейтрального статусу (зокрема, неприєднання до НАТО) і гарантії безпеки з боку Німеччини, Китаю, ПАР, РФ, США, Франції та ще низки держав. Що саме робить звичайні аркуші А4 із незрозумілим текстом рівня середньої інформаційної довідки, котру можна підготувати за годинку, «сенсаційною знахідкою» – невідомо.

Після начебто випадкової демонстрації «документів» у Кремлі, вочевидь, вирішили насолодитися масштабним ефектом від цілком серйозних обговорень тих заледве читабельних рядків із боку як проєвропейських експертів – на жаль, були серед них ті, хто втрапив у цю пастку – так і промосковських сміттєвих медіа, що нанесли в інформаційний простір вигідного Москві туману.

Отож, у червневому матеріалі Philosophia Perennis позиціонує наявність таких «документів» як готовність Росії до мирного врегулювання ситуації. Практичним виявом цієї готовності став «жест доброї волі» у вигляді виходу російських військ із територій Київської, Сумської та Чернігівської областей (окремо наголошується, що це «не було воєнним програшем Росії»).

Чому ж українська влада на це не пішла?

Автори наводять фантастичне за своєю доказовістю пояснення: «Кажуть (sic!), що Борис Джонсон відразу після цього відвідав Київ, щоб не дати Зеленському підписати угоду».

Звичайно, на цьому місці варто було б похвалити команду Philosophia Perennis за те, що вони лишили це пречудове формулювання у тексті. Замість агресивно-нападницького тону поширювачів теорій змови, котрі, як правило, наполягають на єдино вірному характері своїх позицій, тут автори таки обмежилися «Кажуть» – при цьому не відійшовши від спокуси побудувати на цьому «Кажуть» цілий хмарочос брехні про «миротворця Путіна» і «агресивний київський режим». Зусиллями таких «колег» у колах західних псевдоінтелектуалів поширюються, мов вірус, характерні для радянських підручників лубочні картинки московських солдатів-захисників, що нікому ніколи не погрожують, але завжди готові дати відсіч «недоброзичливцям» (як тоді, так і нині – виключно «західникам»).

«Якщо все це правда, це було б ще одним доказом того, що Захід торпедує мирні переговори та веде проксі-війну за рахунок України», – закінчують матеріал автори. Звичайно, перші чотири слова тут уміщено радше для сором’язливого прикриття відвертих планів поширити криві російські наративи – і, певні, коли б навіть завтра авторам в обличчя ткнули офіційними зізнаннями Кремля у фальшивості продемонстрованих Путіним аркушів, їм би не знадобилося багато часу на винайдення нових виправдань.

Богдан Мироненко

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом#TeamEurope#MovingForwardTogether#ISAREdnannia#StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства