Фейк! Удар РФ по Краматорську – це знищення системи Patriot з військовими

Фейк! Удар РФ по Краматорську – це знищення системи Patriot з військовими

Точний удар повітряно-космічних сил РФ по НАТО в Україні по системі «Патріот», в результаті якого загинули старші командири армії разом із західними найманцями.

Такий інформаційний вкид поширюється у польськомовних телеграм-каналах, які транслюють проросійську риторику на польську аудиторію. У короткому повідомленні йдеться, що  російські повітряно-космічні сили  нанесли точний ракетний удар по НАТО в Україні, а саме по системі «Патріот», в результаті якого загинули старші командири армії разом із західними найманцями.

Даний наратив просуває Даніель Мікусик. Цей польський політолог з відомою вираженою проросійською риторикою, котру поширює через власний ютуб-канал та телеграм-канал, а також використовує телеграм-канал «Варшавская русалка», просуваючи інформаційні вкиди на користь російській пропаганді; його цитують та публікують російські та російськомовні ЗМІ, наприклад SPUTNIK.

До посту на телеграм-каналі додається відео, яке позичене з українського ЗМІ – Радіо Свобода, на якому видно будівлю після удару ракети і точно не видно жодних ознак, які б підтверджували публічну вигадку автора.

Насправді це відео з місця трагедії, що сталася 27 червня в м. Краматорську Донецької області

Внаслідок прицільної атаки рф балістичними ракетами “Іскандер” серед білого дня по місцях скупчення цивільних людей, а саме по будівлі закладу харчування, було скоєно теракт. ДСНС підтвердило кількість загиблих – 12 людей, серед загиблих три дитини, усі тіла ідентифіковані. Поранено – 60 осіб, з них одна дитина; врятовано – 11 осіб. Дану інформацію оприлюднено у офіційному Telegram-каналі служби, СБУ затримала коригувальника російського ракетного удару по Краматорську.

Це вже не перша спроба поширення фейків щодо знищення Patriot в Україні російськими військами. Президент України Володимир Зеленський вже не одноразово заявляв, що жодної системи ППО Patriot не було знищено!

Наші особисті джерела в ЗСУ станом на сьогодні також підтверджують дану інформацію, тобто УСІ наявні системи ППО Patriot в Україні цілі і успішно виконують свою основну функцію.

Поширюючи цю маніпуляцію, пропагандисти намагаються викривити реальність, видати бажане за дійсне, а також таким чином прикрити свої злочини проти українського народу.

Анна Стожко

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора статті і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства