Анджей Дуда: діяльність ПВК «Ваґнера» контролює російська влада
Президент Польщі Анджей Дуда, Ґдиня, 4 серпня 2023 року PAP/Andrzej Jackowski

Анджей Дуда: діяльність ПВК «Ваґнера» контролює російська влада

Як зазначив президент Польщі, він не сумнівається в тому, що ваґнерівців контролює РФ. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

«У мене немає жодних сумнівів, що діяльність групи «Ваґнера» контролює російська влада. Ми розглядаємо це як формулу російської загрози», — заявив президент Польщі Анджей Дуда.

У п’ятницю, 4 серпня, польський очільник прибув з робочим візитом до Центру морських операцій і 3-ї Флотилії кораблів у Ґдині. Як підкреслив глава держави, його візит пов’язаний «з російськими маневрами, що тривають у Балтійському морі».

За словами президента, в них беруть участь 30 кораблів військово-морського флоту РФ, 30 літаків, 6 тисяч російських солдатів — передусім моряків.

«Очевидно, ми пов’язуємо це з війною, яка триває в Україні, російською агресією в Україні, і також із діяльністю, яку Росія проводить біля наших східних кордонів», — наголосив польський президент.

«Я маю на увазі передусім присутність групи “Ваґнера” в Білорусі, найманців із цього угруповання. Ми зовсім не ставимося до цього, в прямому сенсі, як до приватної армії, я не сумніваюся, що насправді діяльність групи “Ваґнера” ​​контролює російська влада», — сказав Анджей Дуда. Президент Польщі додав, що сприймає це як формулу російської загрози.  

Він також запевнив, що ситуація в Балтійському морі постійно під контролем. За його словами, союзні сили і польський військово-морський флот перебувають напоготові.

PAP/Н.Б.