У Брюсселі стартувала зустріч міністрів транспорту ЄС
Ілюстраційне фото pxhere.com, CC0 Public Domain

У Брюсселі стартувала зустріч міністрів транспорту ЄС

Польська сторона очікує, що на засіданні 4 грудня ЄС буде прийнято рішення про термінове скликання зустрічі експертів з країн-членів для прийняття рішення про відновлення дозволів. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Польща повторно звернеться до Європейського Союзу з проханням відновити дозволи на комерційні та ділові поїздки для українських транспортних компаній.

Про це заявив заступник міністра інфраструктури Рафал Вебер у Брюсселі перед початком зустрічі міністрів ЄС.

Блокада польських і словацьких перевізників на прикордонних переходах з Україною у зв’язку з угодою ЄС про скасування дозвільної системи є однією з тем зустрічі очільників 27 транспортних міністерств.

Заступник міністра інфраструктури Рафал Вебер підкреслив, що збій на транспортному ринку виправдовує відновлення дозволів.

«Є чіткі причини для відновлення використання дорожніх дозволів для комерційних чи ділових поїздок. Я хочу виключити військові чи гуманітарні поїздки з цього списку. Це рішення має бути прийняте дуже швидко. Це може заспокоїти наших перевізників і допомогти розблокувати доступ до польсько-українського кордону», — зазначив заступник міністра інфраструктури.

Рафал Вебер наголосив, що угода про скасування дозволів для українських перевізників негативно вплинула на ситуацію польських перевізників.

«До війни 37% перевезень між Польщею та Україною здійснювали польські перевізники, а 63% — українські. На даний момент — 8% польських і 92% українських. Так не може тривати далі», — сказав заступник міністра інфраструктури Рафал Вебер.

Польська сторона очікує, що на засіданні 4 грудня ЄС буде прийнято рішення про термінове скликання зустрічі експертів з країн-членів для прийняття рішення про відновлення дозволів.

Прохання Польщі обговорити це питання підтримали Словаччина та Угорщина.

Як заявив посол України в Польщі, якого цитує Цензор.нет, переговори з польським урядом тривають, і певні точки дотику та компроміси вже знайдені, тож є достатньо пропозицій, щоб перевізники припинили блокування кордону з Україною. 

IAR/Цензор.нет/І.Т.