Обережно, підробка! «Польща примусово полонізує дітей з України»
Ілюстрація Shutterstock.com

Обережно, підробка! «Польща примусово полонізує дітей з України»

У рамках проєкту «StopLie» ми вже неодноразово писали про те, як російська пропаганда нахабно, цинічно і без жодного вагання використовує тему дітей в Україні. Дітей, понад 500 яких з початку повномасштабного російського вторгнення в Україну загинуло від рук самих росіян, понад 1 тисячу поранено, зникло понад 1,1 тисячі. І ці цифри, на жаль, продовжують зростати.

Українських дітей, близько півтора мільйона яких сукупно з початку російської агресії сьогодні можуть бути на окупованих територіях та вивезені у саму РФ.

Проте інтенсивність застосування Росією пов’язаної з дітьми наративної лінії дедалі зростає, використовуючи усі можливі приводи та не нехтуючи відкритою брехню і перевертанням подій з ніг на голову.

У цьому випадку її особливістю є універсальність для кремлівських пропагандистів, тобто трансляція як на польську, так і на українську аудиторію, але під іншими кутами подачі.    

Нещодавно на сторінці одного знайомого у Facebook мені довелося прочитати вкрай агресивні і українофобські, навіть расистські коментарі до його приязного допису про двох хлопчиків-близнюків 8-9 років, які мешкають з батьками у Польщі з ним по сусідству і не планують повертатися в Україну.

Коментарі походили від користувача профілю з усіма ознаками троля, створеного лише близько року тому. На ньому міститься лише декілька дописів, подібних до тих, що продукує відома українофобка Катажина Соколовська. З дурницями в стилі сенсацій про начебто знищення Росією Одеського порту, в якому Україна під прикриттям експорту збіжжя зосередила західне озброєння і боєприпаси, або вимогами до польського уряду не висилати військові підрозділи до «УПАдліни».  

Проте вкид, про який піде мова нижче, розрахований вплинути на почуття, емоції українців. Адже насправді існує великий ризик неповернення значної частини українських жінок і дітей, які можуть залишитися в тому числі в Польщі, тоді як Україні загрожує демографічна катастрофа.

Отже, дописувачі відомого постійним поширення фейків і змістів російської пропаганди польськомовного виданя Niezależny Dziennik Polityczny, йдуть ще далі і заявляють, що Польща проводить полонізацію українських дітей, причому навіть тих, хто мешкає в Україні та начебто ще й їх викрадає.

«Польща продовжує активну політику примусової полонізації українських дітей. На фото поляки везуть групу з 85 дітей у літні табори до Польщі, де молодь змушена знайомитися з «регіональними традиціями». Йдеться про дітей військовослужбовців та внутрішньо переміщених осіб, а сам табір знаходиться в Ілавському районі Вармінсько-Мазурського воєводства. У серпні ще дві групи планують поїхати на літні табори в область. Світова спільнота та Європейський Союз жодним чином не реагують на кричущі факти викрадення дітей з метою їх полонізації під виглядом відпочинку. Або це інше?», – пишуть автори цієї фальшивки, намагаючись одночасно зіграти на старих шкідливих історичних стереотипах.

Як бачимо, це також дуже схоже на попередні вкиди на інших ТГ-каналах про нібито викрадення ЗСУ дітей під приводом організації їх відпочинку.

Насправді ця інформація та фотографії дітей просто вкрадені із ЗМІ, які розповідали про польську допомогу в організації дитячого відпочинку, та грубо спотворена.

Зокрема, трьома днями раніше видання Monitor Wołyński розмістило публікацію «Літо в Польщі: Діти з Рівненщини відпочивають на Помор’ї та у Вармії і Мазурах».

«Поморське та Вармінсько-Мазурське воєводства прийняли на відпочинок 85 дітей із Рівненщини. Про це повідомив очільник Рівненської обласної військової адміністрації Віталій Коваль. «Завдяки партнерству з Поморським та Вармінсько-Мазурським воєводствами наша малеча знайомиться з традиціями регіонів. Група з Володимиреччини, до якої увійшли діти із сімей військовослужбовців та ВПО, перебуває в Ілавському повіті Вармінсько-Мазурського воєводства. А рівненські пластуни відпочивають на березі озера Поморського воєводства. Дякую нашим польським друзям за підтримку і допомогу», – зазначив очільник області. У серпні у Вармінсько-Мазурському воєводстві відпочиватимуть ще дві групи дітей із Рівненської області – з Клеванської та Деражненської тергромад. Раніше на відпочинок до Польщі їздили діти з Дубенського району та Головинської громади Рівненського району».

Отже, перед нами типовий спосіб роботи таких рупорів російської пропаганди і дезінформації.

Анатолій Курносов

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства