У Брюсселі обговорять протести на польсько-українському кордоні
Ілюстраційне фото pxhere.com, CC0 Public Domain

У Брюсселі обговорять протести на польсько-українському кордоні

У Брюсселі стартувала зустріч міністрів транспорту ЄС. Польща домагатиметься відновлення дозволів для українських транспортних компаній на в’їзд до Євросоюзу, як того вимагають польські перевізники. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Блокування польських і словацьких перевізників на прикордонних переходах з Україною — одна з тем зустрічі міністрів транспорту країн ЄС у Брюсселі, початок якої запланований на 9:30 у понеділок, 4 грудня.

Як повідомляє кореспондентка Польського радіо Беата Пломецька, дискусія на цю тему запланована на завершення зустрічі міністрів транспорту країн ЄС. Ніяких рішень не очікується. Згідно з заявами представників польського уряду, Варшава вимагатиме відновлення дозволів для перевізників з України.  

Наразі відомо, що ведуться переговори з владою в Києві про створення додаткових смуг на пунктах пропуску для порожніх вантажівок, що повертаються з України. Також переговори з цього приводу велися між Варшавою та Києвом. 

Однією з вимог польських протестувальників є також скасування з українського боку так званої електронної черги, тобто електронної системи бронювання черги на перетин кордону для міжнародних перевізників. Польські перевізники кажуть, що система містить багато помилок і порушень, що ускладнює їхню роботу і йде на користь українським підприємцям.

Раніше у Єврокомісії заявили, що міжнародну угоду, яку уклали з Україною і схвалили Радою ЄС, Єврокомісія не має права скасовувати.

З 6 листопада польські перевізники блокують рух вантажівок на пунктах пропуску на польсько-українському кордоні.

IAR/І.Т.