У Здолбунові діє виставка про боротьбу польської та української молоді з більшовиками

У Здолбунові діє виставка про боротьбу польської та української молоді з більшовиками

На площі перед Здолбунівською районною військовою адміністрацією відкрили виставку «Харцерство та українська молодь у війні проти більшовиків». Про це повідомляє Upmp.news з посиланням Monitor Wołyński.

Експозицію підготувало Товариство освітніх проєктів у співпраці з харцерами загону «Волинь» Польського харцерства в Україні. Вона двомовна і складається з двох частин: одна присвячена харцерству у війні проти більшовиків, друга – боротьбі української молоді з більшовиками.

Торік виставку експонували у Варшаві на площі перед Польською академією наук, а потім протягом року вона подорожувала Польщею. Наприкінці 2023 р. вона побувала в Костюхнівці й Бучі, а 6 січня її представили у Здолбунові.

Участь у відкритті виставки взяли молодь зі здолбунівського харцерського осередку, пластуни з Рівного, Колоденки, Здолбунова й Дубна та місцеві мешканці.

Як розповів комендант харцерського загону «Волинь» Олександр Радіца, у Здолбунові з виставкою можна буде ознайомитися протягом двох тижнів. Далі у планах – мандрівки до Острога, Рівного та Кам’янця-Подільського.

«Проєкт виставки з’явився ще у 2020 р., в соту річницю підписання договору Петлюра-Пілсудський. Спочатку зробили стенди про польське харцерство, згодом – українську частину виставки», – сказав Олександр Радіца.

Про експозицію присутнім на відкритті розповів отець Віталій Поровчук, капелан рівненських пластунів.

Виставка представляє участь харцерів у битві під Задвір’ям, обороні Плоцька та битві під Оссувом. В українській її частині йдеться про зародження «Пласту», бій під Крутами та оборону Замостя під командуванням Марка Безручка. Можна тут довідатися також про пластунів, які загинули в боротьбі із сучасними більшовиками від 2014 р. до сьогодні.

Після відкриття виставки харцери і пластуни зібралися в Здолбунівському краєзнавчому музеї. Тут вони подивилися фільм «Щедрик» – один із найкасовіших в історії українського кінематографу, зйомки якого спільно профінансували українське Держкіно та польські спонсори.

Не обійшлося також без спільного виконання харцерських і пластунських пісень, ігор та смачної каші, приготовленої в печі.

Наталя Денисюк

Фото надав Олександр Радіца