Інтеграція ОПК України в реалізацію Європейської оборонно-промислової стратегії (EDIS)

Інтеграція ОПК України в реалізацію Європейської оборонно-промислової стратегії (EDIS)

6 травня, в Брюсселі відбудеться Форум оборонної промисловості ЄС-Україна. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на блог голови Правління БО «Благодійний фонд Польсько-Українського партнерства», голови Ради Польсько-Української Господарчої Палати Олега Дубіша.

Дипломатична Сервісна Служба ЄС 02.05.2024р. опублікувала наступне офіційне повідомлення: “Європейська та українська оборонна промисловість у Брюсселі посилюють співпрацю… Понад 350 представників інституцій ЄС, урядів, європейської та української оборонної промисловості, галузевих асоціацій, ключових країн-партнерів та організацій зберуться для посилення оборонно-промислової співпраці між ЄС та Україною. Захід організовано за підтримки Бельгії, яка головує в Раді ЄС, та Європейської асоціації аерокосмічної, оборонної та безпекової промисловості”.

Сподіваюсь, що захід буде змістовним і корисним для нашого оборонного потенціалу і міжнародного партнерства. Як повідомляється, захід розпочнеться з Конференції високого рівня вранці 6 травня, після чого в другій половині дня відбудеться сесія ділових зустрічей. Форум має на меті зміцнити співпрацю між європейською та українською оборонною промисловістю та допомогти Україні отримати можливості у пріоритетних сферах, які найбільше потрібні Україні – протиповітряна оборона, боєприпаси, ракети та безпілотники. Форум оборонної промисловості Україна-ЄС є першим конкретним кроком у реалізації Європейської оборонно-промислової стратегії (EDIS) і важливою частиною більш широкої підтримки ЄС України в її боротьбі за суверенітет, свободу і незалежність проти агресивної війни з Росією.

Високий представник/віце-президент Жозеп Боррель та комісар Тьєррі Бретон візьмуть участь у заході разом з бельгійським міністром оборони Людівіном Дедондером та українським міністром з питань стратегічних галузей промисловості Олександром Камишиним.

“Маю надію, що Форум в Брюселі стане значним і практичним та оперативним каталізатором інтеграції ОПК України в реалізацію Європейської оборонно-промислової стратегії (EDIS)”.

А вже 7 травня, під час Європейського Економічного Конгресу в Катовіце (Poland, EEC2024), я планую виступити в дискусії на спеціалізованій панелі “ПРОМИСЛОВІСТЬ-ПОВНА МОБІЛІЗАЦІЯ” присвяченій тематиці продукції подвійного (мілітарного і цивільного) призначення і ролі промисловості в збільшенні європейської обороноздатності. Окремо хочу зупинитись на проблемах і можливостях польсько-українського партнерства і співпраці в сфері оборонно-промислового комплексу в т.ч. в контексті активізації спільної протидії широкомасштабній агресії росії проти України.

Олег ДУБІШ