Міськрада Маріуполя підписала Декларацію співпраці з Асоціацією польських міст

Міськрада Маріуполя підписала Декларацію співпраці з Асоціацією польських міст

Українське місто Маріуполь та Асоціація польських міст підписали Декларацію про співпрацю. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Укрінформ.

Про це у Телеграмі повідомляє Маріупольська міська рада, передає Укрінформ.

«Маріуполь підписав Декларацію співпраці з Асоціацією Польських Міст… Польська делегація також відвідала центр «ЯМаріуполь» (Кривий Ріг). Вони позитивно оцінили підтримку, яка надається маріупольцям», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що заступник мера польського міста Гданськ Пьотр Гжеляк вважає, що підписаний сьогодні документ виведе відносини між українськими та польськими містами на новий рівень. Він подякував українцям, що вони в цій війні виборюють не тільки свободу для своєї країни, але і для Польщі.

«Хочу вам подякувати за те, що ця війна не лише за вашу свободу, ця війна і за нашу свободу. Ми пишаємось тим, що наш уряд підтримує Україну, але ми впевнені, що також польські міста мають допомагати українським містам. Ми хотіли зробити комплексну координовану систему», – заявив Гжеляк та додав, що він сподівається, що українські міста зможуть навчитися на польському досвіді та помилках.

Перший заступник мера Маріуполя Михайло Когут своєю чергою подякував представникам асоціації за підтримку.

«Для нас дуже важлива така підтримка та можливість залучення кращих практик для відбудови Маріуполя після визволення. Адже під керівництвом мера Вадима Бойченка ми вже вивчаємо досвід післявоєнної відбудови польських міст та формуємо План відродження Mariupol Reborn», – сказав Когут.

Як повідомлялося, міський голова Маріуполя Бойченко раніше представив план відродження міста Mariupol Reborn, що складається з двох основних етапів – швидкого відновлення критичної інфраструктури та самої Стратегії відродження міста.

У квітні цей план був презентований у США. До його розробки вже долучилися світові архітектори, урбаністи та експерти.

Агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто майже на 90% зруйноване внаслідок ворожих обстрілів. Пошкоджені та зруйновані житлові будинки, лікарні, школи, дитсадки тощо.

Російське вторгнення завдало Маріуполю, за попередньою оцінкою, пошкоджень та руйнувань на 14 млрд доларів.