Прикордонники витягли з крижаної Тиси напівпритомного сум’янина

Прикордонники витягли з крижаної Тиси напівпритомного сум’янина

Під час моніторингу українсько-румунської ділянки кордону прикордонники відділення «Великий Бичків» витягли з річки Тиса напівпритомного 26-річного айтівця, мешканця Сум. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на ДПС України.

Від переохолодження, одягнений у гідрокостюм та рятувальний жилет, чоловік лежав на краю обривистого берега річки та майже не подавав ознак життя. Військовослужбовці негайно витягли чоловіка з води та підняли на рівнинну ділянку, де надали потерпілому першу допомогу. Згодом доправили у підрозділ, напоїли гарячим чаєм та забезпечили сухим одягом.

З пояснень врятованого чоловіка, стало відомо, що на відчайдушний крок його спонукало оголошення у телеграм каналі про «легальний» перетин кордону. Відтак «мандрівник», який не мав підстав для виїзду за кордон на час воєнного стану, зібрав речі та приїхав на Закарпаття, де йому замість обіцяного «легального» перетину кордону – через офіційний пункт пропуску, запропонували «екстремальний» – через повноводну крижану Тису у темний час доби. Вартість послуг ділків складала $5 тисяч.

 Повіривши «туроператору», що він переходитиме річку по мілководдю, айтівець одягнув надані рятувальний жилет та гідрокостюм і зайшов у холодну воду, зовсім не очікуючи, що там глибоко. На перших хвилинах чоловік послизнувся, втратив орієнтування і почав тонути. Стрімка течія винесла його до берега, але через сильний холод та спазм кінцівок, чоловік не зміг вибратися з води. На щастя, молодика помітив прикордонний наряд та витягнув його зі смертельної небезпеки. 

Наразі оперативники загону встановлюють коло осіб, причетних до організації незаконного перетину кордону врятованого сум’янина.

Варто зауважити, що від початку повномасштабного російського вторгнення на ділянці відповідальності Мукачівського прикордонного загону зафіксовано 19 випадків загибелі чоловіків під час перепливання Тиси.

Застерігаємо усіх, хто має бажання незаконно перетнути кордон, не наражати себе на небезпеку та не вірити шахраям, які запевняють, що зможуть забезпечити безпечний перетин кордону річкою або гірським високогір’ям.

Організатори незаконного переправлення осіб через кордон ніколи не переймаються долею та збереженням життя своїх «клієнтів», наражаючи їх на небезпеку заради грошових винагород.