Фейки та маніпуляції у німецьких ЗМІ у травні-червні 2023 року: інфографіка
Ілюстрація проєкту «Stop Lie»

Фейки та маніпуляції у німецьких ЗМІ у травні-червні 2023 року: інфографіка

У травні-червні 2023 року у німецьких ЗМІ, які зарекомендували себе як ретранслятори кремлівських наративів, було віднайдено низку матеріалів зі змістом, що не відповідає дійсності. 

Їх умовно можна розділити на дві групи – фейки та маніпуляції. 

Перша група – це відверто неправдиві тексти, що містять фактично хибну інформацію. Друга – це реакція на конкретні події чи новини зі зміщенням акцентів відповідно до цілей зацікавлених осіб.

До першої категорії належать теми, ілюстрації до яких легко вигадати: “нацистська політика” у найрізноманітніших сферах, “скоєння ЗСУ воєнних злочинів”, “чорна трансплантологія” тощо.

До другої категорії належать теми, пов’язані з подіями, які відбулися у згаданий період, однак котрим можна надати вигідну для автора / зацікавлених осіб оцінку. Переважно це різноманітні “роздуми” на тему політичної та фінансової “залежності” України від держав ЄС / Великої Сімки. 

Пропонуємо результати аналізу матеріалів, які ми віднайшли в німецьких ЗМІ у травні-червні.

Ілюстрація проєкту «Stop Lie»

Богдан Мироненко

Матеріал підготовлений у рамках проєкту «Stop Lie» БО «Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства