Фейк: Польщу намагаються втягнути у війну, що точиться за східним кордоном
Ілюстрація проєкту «Stop Lie»

Фейк: Польщу намагаються втягнути у війну, що точиться за східним кордоном

Нещодавно на польськомовному проросійському ресурсі Mysl Polska, що неодноразово помічений в поширенні російської пропаганди та дезінформації була розміщена стаття під назвою: «Коли війна?», авторства Євгеніуша Зіневича.

Свою статтю автор розпочинає історією своєї родини в часи Другої світової війни та плавно переходить до війни в Україні і далі його тексти все більше стають схожими на наративи російської пропаганди. Так автор пише про те, що це проксі-війна, яка ведеться на території країни третіми сторонами з використанням місцевих сил; що невдачі на фронті у війні спричинені жахливим технічним станом західного озброєння, яке є застарілим, ненадійним, неефективним та непридатним для переможного бою в реальному бою з сучасними збройними силами Росії; що вимушена тактика на полі бою, вигадана західними натовськими стратегами для українців, приносить серйозні людські втрати; що Україну чекає тотальний розгром та що Польщу намагаються втягнути у війну, яка точиться за польським східним кордоном, «беручи до уваги сміливі плани варшавського уряду щодо озброєння».

«Виходячи з оголошеного списку закупівель цієї зброї та її кількості, у мене складається враження, що ми готуємося до війни. Звідси моє питання, коли війна?», — робить дивні висновки автор.

Скріншот із сайту Mysl Polska

Цей фейк є класикою російської пропаганди, в якій чітко зрозуміла мета: налякати всіх тих, хто підтримує Україну придуманою кількістю жертв та неефективністю контрнаступу, переконати про зменшення підтримки і змусити до поступок. Як правило, такі кроки починаються тоді, коли Росія програє. Так було навесні 2022 року, коли ЗСУ вибили окупантів із півночі та північного заходу України. Так було восени 2022 року, коли вибили росіян із Харківської області та міста Херсона і частини Херсонської області. Тому наразі медійною істерикою через різних блогерів Росія намагається втримати будь яким шляхом, бодай якісь захоплені території в Україні.

Повернемося до закупівель зброї Польщею. Насправді висновок очевидний: великі обсяги закупівлі зброї стали наслідком повномасштабної російської агресії в Україні, яка сильно погіршила безпекову ситуацію в Європі та вимушеним сусідством Польщі з Росією та Білоруссю. Адже неодноразово з боку російських пропагандистів та чиновників лунали погрози в сторону Польщі. Зокрема, на засідання ради безпеки в липні 2023 року російський диктатор Володимир Путін відкрито погрожував Польщі заявивши, що «західні території нинішньої Польщі – це подарунок Сталіна. Наші друзі у Варшаві забули про це? Ми нагадаємо».

“Якщо Росія колись задумає напасти на Польщу, Кремль повинен знати, що в Польщі 40 мільйонів поляків готові стати зі зброєю в руках на захист своєї батьківщини”, – відповів на погрози Кремля польський прем’єр-міністр Матеуш Моравецький.

Ще у квітні 2022 року міністр оборони США Ллойд Остін та міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак заявили про спільну мету зробити польську армію однією з найкращих у Європі, щоб протидіяти агресору. “Ми дуже серйозно ставимося до нашого зобов’язання щодо зміцнення нашої обороноздатності, найкращим доказом чого є значне збільшення витрат на оборону, тісніша співпраця зі Сполученими Штатами та ефективне збільшення присутності американських військ у Польщі”, — повідомив прем’єр-міністр Матеуш Моравецький.

Так, Польща у 2023 році планує витратити на оборону 4% свого ВВП, повідомив прем’єр-міністр країни Матеуш Моравецький. На тлі війни Росії в Україні це буде, ймовірно, “найвищий відсоток коштів, виділених на армію серед усіх країн НАТО”, заявив Моравецький.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький прокоментував закупівлі зброї так: “Польща хоче створити найсильнішу армію в Європі. Тому ми хочемо співпрацювати з найпередовішою оборонною промисловістю світу, якою є американська. І Польща вірить, що тільки сильний трансатлантичний альянс є відповіддю на цей привид імперіалізму, колоніалізму та націоналізму — і всього імперіалізму, а не тільки російського”.

Тобто мова йде виключно про самозахист, а не вступ у війну.

І про потенційні загрози. 12 серпня 2023 року міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак заявив, що східний кордон Польщі перебуває під загрозою, а уряд адекватно на неї реагує. Виступаючи перед солдатами, котрі посилюють охорону прикордонної території з Білоруссю, Маріуш Блащак говорив про постійний тиск з боку цієї країни: «Ми свідки постійної напруги на польському кордоні, спроб нелегального перетину кордону мігрантами, яким сприяє білоруська сторона. Також немає сумнів у тому, що білоруський режим співпрацює з Кремлем, і що ця акція була створена, щоб призвести до дестабілізації нашої країни».

Громадяни Польщі висловлюють підтримку діям щодо нарощення воєнного потенціалу. Про це пише Аrmyinform.

Так, за даними опитування, проведеного в першому півріччі 2022 року, понад 76% людей підтримали дії щодо нарощування потенціалу армії в цілому, а у жовтні 63 відсотки громадян висловилися за збільшення її чисельності.

Очевидно, це результат повномасштабної агресії Росії проти України та всіх наслідків, які з цього випливають для Польщі. Очікується, що такий стан речей триватиме ще довго і принципових змін не буде, що тим більше важливо, оскільки багато програм озброєнь, які нині реалізуються, розраховані на декілька років уперед.

Олена Коцеруба

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства