Маніпуляція! Введення заборони на ввезення птиці та яєць з усієї Польщі в Україну – ось така дружба в українській версії
Ilustracja: Depositphotos

Маніпуляція! Введення заборони на ввезення птиці та яєць з усієї Польщі в Україну – ось така дружба в українській версії

Останніми днями польські ЗМІ масово поширюють ту саму інформацію, що «у зв’язку з виникненням спалаху хвороби Ньюкасла в Підляському воєводстві українська влада рішенням від 13 липня 2023 року ввела заборону на імпорт з усієї території Польщі інкубаційних яєць, живої птиці та продуктів і сировини, отримані з птиці, за винятком продуктів, які пройшли обробку із застосуванням гарантій знищення збудника хвороби». Про це пишуть одночасно чотири джерела (стаття1, стаття 2, стаття 3, стаття 4).

Дана інформація стала відома з польськомовного ресурсу та ТГ-каналу з давно вираженою проросійською риторикою.

«У зв’язку з таким рішенням українських терористів може бути варто, будучи на покупках, розглянути можливість купувати цукор у магазинах Lidl і Carrefour, який, коли походить з Бандерленду, якість якого на прикладі технічної пшениці може бути низькою» – йдеться на сайті.

Деякі джерела пишуть про нервову реакцію Києва на подію на Підляшші, а також роздувають історію до драми на кордоні.   На сайті Головної ветеринарної інспекції Польщі лабораторно підтверджено, що за результатами лабораторних досліджень, отриманих 11 липня 2023 року від Національного ветеринарного інституту – Національного науково-дослідного інституту в Пулавах, виявлено спалах хвороби Ньюкасла у забійних курей.

Скрін з сайту

Така новина підштовхнула на пошук інших джерел даної інформації в українських ЗМІ та на її підтвердження. На українських порталах ЗМІ відсутня інформація про заборону польської курятини та яєць. Однак є відповідна офіційна інформація, опублікована на офіційному сайті Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Отже, Україна заборонила ввіз курятини з Польщі на законних підставах, таким чином убезпечуючи країну від  зараженої продукції.

Скрін з сайту Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Нагадуємо, Україна є найбільшим імпортером забійних курчат з Польщі. А в березні цього року теж вже була історія із зараженою курятиною з Польщі. Тоді в Україну потрапило куряче м’ясо з сальмонелою із Польщі. Про це стало відомо з інформації, оприлюдненої Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів.   

Анна Стожко

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства