Російський пропагандистький наратив: США не дають досягти миру
Ілюстрація usip.org, reuters.com

Російський пропагандистький наратив: США не дають досягти миру

Останніми днями у трансльованій на Польщу російській пропаганді помітно посилився наратив про США, «без яких війна давно б закінчилася», який має на меті сформувати думку про необхідність зниження рівня міжнародної підтримки України. Звісно що про справжню причину війни – злочинну імперську політику Росії, яка загрожує не лише Україні, а й країнам ЄС і НАТО, не говориться.

Не говориться й про контекст сьогоднішньої ситуації, коли Україна все успішніше налагоджує масове виробництво ударних повітряних і морських дронів, якими завдає дедалі більш дошкульних ударів по ворожих цілях.

За даними журналістів, «завдяки українським диверсіям і атакам» загалом знищено або пошкоджено понад десять літаків і вертольотів на авіабазах у Рязані, Енгельсі, Новосибірській, Псковській областях, Білорусі та окупованому Криму.

Зокрема, під час атаки дронів по аеродрому в Новгородській області Україні 19 серпня 2023 року вперше вдалося повністю знищити щонайменше один (можливо навіть два) російський стратегічний бомбардувальник Ту-22М3. Знищення потенційного носія ядерних зарядів, ракет Х-22 за 700 км від кордону України – це потужний удар по російській  ядерній тріаді. Адже цей літак існує в обмеженій кількості, вироблений ще у СРСР і в РФ вже не залишилося інженерно-технічної бази для будівництва нових таких літаків.

Очевидною дипломатично-мілітарною перемогою України стало й рішення США, які погодились з передачею Україні F-16 Нідерландами і Данією. Йдеться про 42 бойові машини, перші з яких можуть опинитися на території України до кінця 2023 року. Як повідомляє український Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, створення «авіаційної коаліції» виправдовує себе так само, як і перед тим створення «танкової коаліції». Києву крок за кроком вдається долати «табу» на постачання нових типів сучасних озброєнь.

Багатофункціональні винищувачі F-16 здатні змінити ситуацію на полі бою: зменшити активність російської авіації, ефективніше застосовувати високоточне озброєння для ураження цілей, захистити небо від російських крилатих ракет. Сучасні західні літаки істотно посилять захист цивільного населення від російського ракетного терору, подібного до удару по дітях в центрі міста Чернігова під час відзначення православного свята.

Отже, рішення, ухвалені у Вашингтоні, Амстердамі та Копенгагені, засвідчують, що підтримка України є стабільною і має потенціал до збільшення.

На цьому тлі польськомовний сайт Kancelaria Lega Artis, який маскується під польську юридичну фірму, а насправді є типовим рупором російської пропаганди з фіктивними засновниками та авторами, розмістив матеріал американського видання The American Conservative, яке  від самого початку російського повномасштабного вторгнення стверджувало, що російський напад на Україну був спровокований країнами НАТО та закликало українців до мирних переговорів на умовах країни-агресора, «адже США воюватиме з другою армією світу до останнього українця».

У новому тексті The American Conservative йдеться про те, що США начебто тричі протягом перших тижнів конфлікту зривали мирні переговори між Києвом і Москвою, щоб послабити останню.

При чому обидві сторони пішли на великі поступки, в тому числі Україна нібито пообіцяла не вступати до НАТО. Але США щоразу припиняли переговорні процеси. Така спроба миру, як стверджує  The American Conservative,  була здійснена за посередництва колишнього прем’єр-міністра Ізраїлю Нафталі Беннета, однак у той час як Путін говорив про можливість припинення вогню, Білий Дім заявив, що це неможливо і наклав вето на переговори.

Ще одна проба буцімто сталася на території Туреччини. Тоді, як підкреслює автор, шанси на підписання мирного договору були високі, але переговори знову зірвалися через США, яких не влаштовувало мирне вирішення конфлікту. Москва неодноразово заявляла, що готова до діалогу з Києвом, але українська влада законодавчо заборонила переговори. У Кремлі зазначили, що високо цінують зусилля всіх країн, які намагаються досягти мирного вирішення конфлікту, але поки це не вдається.

Усі ці конспірологічні версії – чергова маячня.

По-перше, слова колишнього голови ізраїльського уряду про те, що про перемовини з Путіним його нібито просив сам Зеленський, пообіцявши при цьому відмовитися від прагнення вступити до НАТО, а Путін своєю чергою нібито відступився від своєї вимоги про роззброєння, спростував ще у лютому 2022 року радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк. Він  назвав інсайди про «посередництво» та інші «гарантії» фікцією.

По-друге, навіть сам Нафталі Беннет вже у лютому 2023 року розповів, що усі можливі переговори втратили сенс після того, як розкрилися факти вбивств російськими військовими мирного населення Бучі.

Коментуючи переговори у Стамбулі,  М.Подоляк заявив: «ми фіксували: ви [Збройні сили РФ] йдете на кордони станом на 24 лютого 2022 року [дата початку повномасштабної агресії Росії проти України], після цього починається переговорний процес, в якому братиме участь і президент, і МЗС України, і після цього виходитимемо на юридичний документ».

Однак в середині квітня 2022 року «переговори вже в принципі були неможливими». Адже після того, як на початку квітня українські військові та журналісти з усього світу зайшли до покинутих російською армією містечок Київської області, вони побачили наслідки воєнних злочинів, вчинених там окупаційними військами.  І якби на момент стамбульських переговорів Київ мав вичерпну інформацію про масштаби цієї трагедії, українська делегація поводилася б набагато жорсткіше.

З іншого боку, 14 квітня 2022 року Міноборони Росії повідомило про затоплення флагмана російського Чорноморського флоту крейсера «Москва». Воєнний корабель було втрачено внаслідок української атаки, і це стало суттєвим ударом по престижу російської армії.

От і зараз, після того, як українські військові нанесли низку точних і ефективних ударів по російських кораблях, літаках, та мостах заступник голови Радбезу РФ Дмитро Медведєв заявив, що Росія не повинна зупинятися доти, доки не буде повністю демонтовано та знищено  вщент Українську Державу. «Щоб і попелу від неї не залишилося, над чим Росія навіть готова працювати десятиліттями», – наголосив Медведев.

Все це говорить про істерику в російських політичних колах. Адже підтримка України з боку союзників залишається міцною, а ініціатива на полі бою перебуває в руках Сил оборони України, які повертають один населений пункт за іншим та вражають ворога в його глибокому тилу.

Анатолій Курносов

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства