Чергова дезінформація: «Великий брат» слідкує за українцями
Ілюстрація nen.press, commons.wikimedia.org

Чергова дезінформація: «Великий брат» слідкує за українцями

На порталі Wolnemedia, відомому публікацією російських фейків, опублікована чергова фальшивка щодо нібито репресивних методів в дусі творів Джорджа Орвелла. Стаття, власне, так і називається: «В Україні запроваджено інструменти «Великого брата».

Публікація насичена непідтвердженими фактами та безпідставними звинуваченнями. Ось три основних моменти.

Перший: Захід «вкидує» в Україну мільярди доларів, і ніхто не знає, куди вони йдуть. А Зеленський лише зараз «побачив» корупцію в Україні і звільнив воєнкомів.

«Президент Джо Байден схвалив ще 24 мільярди доларів для України. Обґрунтування – їм треба. Не варто питати, як були використані наявні кошти. Щойно «карти» виявив головний воюючий край – Володимир Зеленський. Його обурення бюрократичною нечесністю настільки ж бурхливе, як і запізніле», – йдеться у статті.

По-перше, Україні справді потрібні гроші міжнародних партнерів, адже країні, що воює, важко самостійно покрити величезний дефіцит бюджету: у серпні він становив 108 млрд грн, у червні – 135 мільярдів.

По-друге, Україна і справді отримує безпрецедентну фінансову допомогу від американських та європейських партнерів, за що дуже вдячна. Але головне, що цільове використання цієї допомоги прискіпливо контролюється, що абсолютно резонно, адже країни-партнери витрачають кошти власних платників податків.

Ще минулого року Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) залучило незалежну третю сторону для нагляду за використанням коштів США, що йдуть на підтримку України – Офіс генерального інспектора USAID.

«USAID надає пряму бюджетну підтримку через механізм Світового банку, який забезпечує найефективніший спосіб швидкої доставки терміново необхідних коштів з високим ступенем звітності. Кошти передаються уряду України на відшкодованій основі. Це механізм забезпечує багаторівневу систему підзвітності», – розповідала помічниця Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Бюро з питань Європи та Євразії Ерін Елізабет Маккі.

Також для нагляду за витрачанням грошей в Україні було створено Міжвідомчу робочу групу, яка складається з офісів трьох генеральних інспекторів – з Міноборони, Держдепартаменту та USAID. Для контролю за використанням фінансової допомоги США також залучені майже два десятки розвідувальних організацій.

Кілька місяців тому до Києва приїжджала місія аудиторів із США, які не виявили жодних порушень у використанні Україною фінансовою допомоги.

Отже, контроль за використанням коштів, наданих Україні, проводиться належним чином, і використання цієї допомоги прозоре та зрозуміле для міжнародних партнерів.

Ще одна нісенітниця, наведена у статті – щодо платформи «Дія». Для мільйонів українців, у тому числі, за кордоном, це зручний інструмент, адже там в електронному форматі зберігаються усі документи, через «Дію» можна відкрити і закрити ФОП, подати заявку на допомогу, надіслати запит на отримання різного виду довідок та виписок з реєстрів тощо.

Але Wolnemedia фантазує, що «Дія» була створена як інструмент, що «контролює всі пересування кожного громадянина 24/7».

«Однією з функцій є можливість інформувати сусідів, повідомляти про їхні неортодоксальні погляди чи неправильне поводження з відходами. Служби охоче скористаються повідомленнями, щоб несподівано з’явитися в квартирі зазначеного сусіда», – пише видання.

З цього приводу вичерпну відповідь надало Міністерство цифрової трансформації.

«Пункт щодо можливості «спостереження» є абсолютним фейком. Для того, щоб, навіть теоретично, говорити про можливість слідкування, мобільний застосунок має запитувати у користувачів дозвіл на визначення місцезнаходження. Такий дозвіл не запитується, а відповідно, навіть теоретично, «Дія» не може накопичувати місце використання функції чи Дій користувача. Також зазначаємо, що державним бюджетом передбачено кошти на проведення міжнародного аудиту кіберзахисту «Дії» у 2022 році», – заявив заступник міністра цифрової трансформації Олексій Вискуб.

Зрештою, ще один фейк, який наводиться у статті – нібито в Україні людей примусово забирають на фронт, причому не лише тих, хто до цього здатен, але й інвалідів та психічно неврівноважених людей.

Фейки про масову примусову мобілізацію непридатних для фронту людей розповсюджуються з минулого року. Так, нещодавно на російських сайтах та тг-каналах з’явилося відео, на якому чоловіка поліцейські тягнуть буцімто до військкомату. Ролик супроводжувався глузливими коментарями – «мобілізація в Україні проходить нормально». Між тим, аналітики з’ясували, що це відео було знято ще 7 років тому, задовго до введення воєнного стану в Україні і взагалі не стосується армії.

Натомість на окупованих територіях якраз подібні випадки мають місце. Так, автор володіє інформацією, що в окупованому Луганську жодного чоловіка на вулиці побачити неможливо: вони ховаються по домівках, щоб не потрапити під примусову мобілізацію. Крім того, у липні 2023 року повідомлялося, що росіяни на окупованих українських територіях примусово мобілізують чоловіче населення.

Та й у самій Росії були повідомлення про примусову мобілізацію. Як пишуть місцеві ЗМІ та телеграм-канали, до лав російських збройних сил почали примусово набирати ув’язнених. Виняток становлять лише кілька категорій – зокрема, організатори збройних угруповань, засуджені за педофілію та ВІЛ-інфіковані. У цих публікаціях йдеться про те, що засуджені готові навмисне заразитися ВІЛ, аби тільки не йти на війну.  

А для вистежування призовників у російських містах застосовуються камери відеоспостереження.

То в якій країні насправді «Великий брат» слідкує за її громадянами? Питання риторичне. Лише нагадаємо, що ідеї для свого найвідомішого роману «1984» Джордж Орвелл черпав саме в тоталітарному СРСР, наступницею якого є Росія.

Вікторія Чирва

Матеріал підготовлений у рамках проєкту «Stop Lie» БО «Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства