Збіґнєв Рау: «Поляки глибоко вражені останніми заявами українських політиків»
Міністр закордонних справ Республіки Польща Збіґнєв Рау, Нью-Йорк, США, 21.09.2023. PAP/Andrzej Lange

Збіґнєв Рау: «Поляки глибоко вражені останніми заявами українських політиків»

Збіґнєв Рау також підкреслив, що позиція Польщі щодо українського зерна не зміниться. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Міністр закордонних справ Польщі Збіґнєв Рау, який бере участь у Генасамблеї ООН у Нью-Йорку, заявив польським журналістам, що збитки, завдані українськими політиками, вимагатимуть багато тижнів напруженої роботи. При цьому міністр послався на заяву президента Зеленського, який заявив в ООН, що країни, які блокують імпорт українського зерна, діють на користь росії.

«Політику можна змінити відносно швидко, іноді на 180 градусів. Однак набагато складніше в демократичній країні змінити ставлення до цього — прийняти чи відкинути таку політику. Те, що сталося, вимагатиме титанічних зусиль, щоб повернути цей процес назад», — сказав очільник польського МЗС.

Збіґнєв Рау також підкреслив, що позиція Польщі щодо українського зерна не зміниться.

«Коли йдеться про зернову суперечку, як раніше, так і зараз, і в майбутньому, ми будемо захищати інтереси польського фермера і польської економіки, тому що це наш національний інтерес, а в зовнішній політиці ми керуємося державницькою позицією, що є інституціоналізацією національних інтересів», — додав Збіґнєв Рау.

Під час нещодавнього візиту до Нью-Йорка очільник польської дипломатії не зустрічався з українським колегою, оскільки таких планів не було. Цього тижня в ООН міністр Збіґнєв Рау поспілкувався з керівниками дипломатій країн Близького Сходу, зокрема Ізраїлю, Палестини, Єгипту, Оману та Саудівської Аравії. Міністр також зустрівся з очільниками МЗС Вірменії та Азербайджану.

IAR/В.Г.