Маніпуляція! «Українізація» польських університетів чи все ж таки заохочення за наукові досягнення українців в польських вишах?
Ілюстрація проєкту «Stop Lie»

Маніпуляція! «Українізація» польських університетів чи все ж таки заохочення за наукові досягнення українців в польських вишах?

«Українізація польських університетів прогресує. У Ягеллонському університеті в Кракові створили стипендіальний фонд «Ми з вами» лише для українців! А ти, польський студент, тяжко працюєш, щоб заробити на навчання…!» Чи ось так: «Дискримінація поляків в Ягеллонському університеті в Кракові! Стипендіальна програма лише для українців». Такі наративи поширюють кілька польськомовних медіа ресурсів: Niezależny dziennik polityczny i Kancelaria Lega Artis, а також деякі сайти з дослівним копіюванням інформації без вказування джерел (наприклад). На їх (когось) думку, «таке обмеження є типовою формою дискримінації за національним походженням. У зв’язку з цим будь-яка особа, яка постраждала через дії університетських органів, повинна розглянути можливість подання повідомлення до правоохоронних органів».

Ці постійні прибічники російської пропаганди знаходять тему для маніпуляцій там, де її нема!

Скрін з ТГ-каналу Niezależny dziennik polityczny

Скрін з ТГ-каналу  Kancelaria Lega Artis

Отже, під час літнього семестру академічного року 2022-2023 на Ягеллонському університеті (Uniwesytet Jagielloński) у Кракові (мала честь закінчити там магістратуру на філологічному факультеті безкоштовно за дозволом ректора!) було запущено стипендіальний фонд під назвою “Ми з вами”. Проєкт був призначений для обмеженої аудиторії та спрямований виключно на громадян України. Правила фонду виникали з рішення ректора Ягеллонського університету, яке було офіційно оголошено наказом від 25 квітня 2023 року. Проєкт отримав фінансову підтримку від компанії Infosys Poland sp. z o.o. у Лодзі. Основною метою було визнання та фінансова підтримка видатних студентів з України, тобто які досягли значних наукових досягнень! Нажаль, через складну політичну ситуацію у своїй країні вони не мали можливості продовжити навчання в рідному виші. Згідно з інформацією на сайті університету, стипендія надавалася на період 4 місяців, охоплюючи літній семестр академічного року 2022/2023 (березень-червень). Перший виплату стипендії призначено для покриття попередніх місяців літнього семестру. Сума стипендії не була точно визначена, але підкреслювалося, що її розмір встановлював Проректор Університету Ягеллонського з питань навчання. Стипендія була доступна лише для громадян України, які закінчили середню школу на території України. Особи, що отримували стипендію “Ми з вами”, не мали права (протягом дії програми) отримувати інші стипендії в Ягеллонському університеті.

Правила фонду пояснюють, що фінансові кошти надходили як від внеску компанії Infosys Poland sp. z o.o. з Лодзі, так і від внесків фізичних осіб та юридичних осіб. І тут головне питання: чи фондатор стипендій не має права визначати, кого він хоче підтримувати?

У червні цього року керівництво університету повідомило, що стипендія в рамках програми була надана 26 особам.

У чому саме автори пропагандистської інформації вбачають дискримінацію? Польські студенти мають право безкоштовного навчання в державних вишах своєї країни за результатами здачі «матури» (matura – випускних іспитів в польських ліцеях і технікумах, на основі яких абітурієнти вступають до польських закладів вищої освіти). На платній основі поляки можуть навчатися у приватних ВНЗ, як і іноземці з різних країн.

Тож, маємо справу з черговою невдалою фантазією пропагандистів, що спрямовують свої сили проти українського народу поза межами України, аби тиснути з усіх можливих боків. Не дозволяйте себе обманювати!

Анна Стожко

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства