Очільник МЗС Польщі не збирається йти у відставку у зв'язку із так званим візовим скандалом

Очільник МЗС Польщі не збирається йти у відставку у зв’язку із так званим візовим скандалом

Збіґнєв Рау заявив у Нью-Йорку, що масштаби порушень процедур видачі віз набагато менші, ніж припускають опозиція та ЗМІ. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Міністр закордонних справ Збіґнєв Рау заявив, що не збирається йти у відставку. Очільника польського МЗС запитали в Нью-Йорку про так званий візовий скандал. Йдеться про ймовірні порушення у видачі віз польськими дипломатичними місіями.

Збіґнєв Рау, який прилетів до Нью-Йорка на Генасамблею ООН, заявив польським журналістам, що масштаби порушень набагато менші, ніж припускають опозиція та ЗМІ:

«Перевіривши дані, ми знаємо, що за останні 30 місяців ми видали загалом майже два мільйони віз, у тому числі понад 1,5 мільйона білорусам та українцям. Тих, що були піддані сумнівам службами та вказаних прокуратурою, було близько двохсот. Це 0,1 проміле».

Міністр Збіґнєв Рау назвав повідомлення опозиції та ЗМІ з цього приводу «каскадом фейкових новин». Очільник польської дипломатії ствердив у Нью-Йорку, що останнім часом Польща видала значно менше шенгенських віз, ніж інші країни Європейського Союзу:

«У Польщі у 2022 році ми видали стільки шенгенських віз, що відповідає пропорції: ми видали менше двох віз на тисячу жителів Польщі. При цьому наші французькі партнери видали 20 віз на 1000 жителів Франції, а Німеччина – 10 віз».

Прокуратура у Польщі висунула обвинувачення у цій справі семи особам, підозрюваним у незаконному прискоренні процедури оформлення віз. Жодна із цих осіб не є державним урядовцем. Трьох підозрюваних взяли під варту.

Через цю справу втратив посаду заступник міністра закордонних справ Пьотр Вавжик.

IAR/Т.А.