Маніпуляція! Чи насправді іноземці, зокрема українці, створюють проблеми польським студентам?
Ілюстрація suspilne.media

Маніпуляція! Чи насправді іноземці, зокрема українці, створюють проблеми польським студентам?

Організація «Всепольська молодь» (Młodzież Wszechpolska) б’є на сполох, що іноземці є привілейованими у польських університетах. У Сеймі про це нещодавно говорили представники цієї організації під час прес-конференції, організованої депутатом Конфедерації та Національного Руху Міхалом Урбаняком. Вони ніби згадували про проблеми польських студентів і наголошували на необхідності розглядати їхні постулати в контексті рівних можливостей у польських університетах. Про це також пишуть не одноразово згадувані  нами польські портали.

Скрін з ТГ-каналу KancelariaLegaArtis

У цих ресурсах увага читача акцентується на те, що це українці створюють проблеми польським студентам. Які саме – не вказано! Згадується лише, як претензія до Уряду Польщі,  про  ставлення до українця вище за поляка «від самого початку цирку, відомого як “війна”». У своїх програмних документах «Młodzież Wszechpolska» декларує «виховання молоді в національно-католицькому та національно-солідарному дусі».

В жодних новинах про діяльність цієї давньої молодіжної структури не йдеться про те, що українські студенти якимось чином перешкоджають польським у вступі чи навчанні. Тим паче, від часу вступу Польщі до ЄС в 2004 р. поляки успішно та активно користуються своїм правом та можливостями навчатися в різних навчальних закладах інших європейських країн. А ось власне українські студенти та інші іноземці врятували від банкрутства приватні ВНЗ Польщі через демографічну кризу в країні.

Щодо українців під час війни. Вони мають право на вступ до університетів Польщі. Особливо уряд Польщі виявив розуміння для абітурієнтів і здійснив зміни в Спеціальному законі, що стосується допомоги українцям. Щоб навчатися у польських вишах, потрібно мати володіння польською мовою на рівні В1-В2. Рівень мовних здібностей перевіряється під час особистого спілкування, тестування або іспиту.

Декілька університетів Польщі спеціально для українських студентів організовують перший рік навчання українською мовою, одночасно надаючи можливість вивчення польської.

За останніми змінами у польському законодавстві, виші можуть встановлювати власні правила для вступу, враховуючи як результати ЗНО, так і результати внутрішніх іспитів.

Державні польські виші надають можливість іноземним студентам навчатися безкоштовно, але обов’язковою умовою є володіння польською мовою. Однак конкурс за безкоштовне навчання відкритий лише для:

  • осіб із сертифікатами, підтвердженими державним іспитом, на рівні С1;
  • абітурієнтів зі статусом біженця, тимчасового або додаткового захисту;
  • власників карти поляка або осіб, які є родичами чи подружжям громадянина Польщі.

Студенти з цих груп отримують право на різні пільги, такі як субсидії, допомогу інвалідам, ректорські та соціальні стипендії. Рішення щодо надання пільг залежить від ректорату і ґрунтується на довідці про родинний та фінансовий стан.

Вартість навчання у приватних та державних вишах Польщі розпочинається від 700 євро на рік. Середня вартість навчання зазвичай становить від 1 000 до 1 500 євро на рік. Проживання в гуртожитку коштуватиме від 100 євро за місяць.  Детальніше про вступ в університети Польщі: зміни для українців 2023.

Ось і виникає питання: чи насправді українські студенти, які в більшості оплачують своє навчання, мають відношення до неназваних у польських джерелах проблем польських студентів? Це дуже схоже на спробу маніпулювання перед осінніми виборами в Польщі.

Анна Стожко

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства