Союз поляків в Україні відзначає своє 35-річчя
Ілюстраційне фото Public Domain https://pxhere.com/pl/photo/35736

Союз поляків в Україні відзначає своє 35-річчя

Завдання спілки полягає у тому, щоби плекати польську культуру, мову та традиції. З початком широкомасштабної війни члени Союзу поляків в Україні почали займатися гуманітарною діяльністю. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Переслідувані в СРСР, вони змогли повернутися до своєї польськості лише тоді, коли комунізм почав зазнавати краху, та почали створювати власну організацію. Мова про Союз поляків в Україні, який було засновано вже за часів незалежності країни. Цього року товариство відзначає своє 35-річчя та вже як два роки працює в умовах війни.

Як розповіла Польському агентству преси (PAP) віце-голова Союзу поляків в Україні Леся Єрмак, незважаючи на кілометри, які розділяють поляків з усієї України, вони є однією великою польською родиною.

Перед повномасштабним вторгненням росії в Україну в лютому 2022 року спілка мала осередки в 16 областях України. Загалом організація налічує понад 30 тисяч членів, а її завдання полягає у тому, щоби плекати польську культуру, мову та традиції. З початком широкомасштабної війни члени Союзу поляків в Україні почали займатися гуманітарною діяльністю.

Після перших російських атак на Київ та інші міста України багато членів спілки, особливо зі східних областей, знайшли притулок у Польщі. За словами Лесі Єрмак, багато українських поляків долучилося до лав ЗСУ.

Голова Союзу поляків в Україні Антоні Стефанович, який нині перебуває в Польщі, згадав засновників перших польських організацій в Україні. Ними були Станіслав Шалацький, Адольф Кондрацький, Ян Ґлінчевський та Францішек Міцінський, які у 1988 році заснували Польську культурно-освітню секцію при асоціації «Дружба» (пол. «Przyjaźń»). Через кілька років народився незалежний Союз поляків в Україні.

PAP/Х.П.