У Польщі готуються до створення високошвидкісної залізниці
Заступник міністра фінансів та регіональної політики, представник уряду у справах Центрального комунікаційного порту Марцін Горала, 9 листопада 2023 року PAP/Marcin Obara

У Польщі готуються до створення високошвидкісної залізниці

Мережа високошвидкісної залізниці буде залізничною складовою Центрального комунікаційного порту. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Компанія «Центральний комунікаційний порт» створить дочірнє підприємство, яке спочатку має закупити, а потім здавати перевізникам в оренду пасажирський рухомий склад. Відповідна постанова уряду дає можливість виділити фінансування на таку ціль. Новий рухомий склад обслуговуватиме мережу високошвидкісної залізниці, яка стане залізничною складовою Центрального комунікаційного порту.

Як повідомив заступник міністра фінансів та регіональної політики, уповноважений уряду в справах створення Центрального комунікаційного порту Марцін Горала, залізничні перевізники зможуть використовувати цей рухомий склад на умовах лізингу.

«Вони повинні підготуватися до великих закупівель рухомого складу, щоб лише підтримати свою здатність здійснення перевезень. А потрібні будуть зовсім нові спроможності — обслуговувати перевезення стандарту високошвидкісної залізниці та обслуговувати залізничний транспорт, який у Польщі динамічно розвивається. Вистачить сказати, що минулого року, який був рекордним у цьому плані, польська залізниця перевезла понад 340 мільйонів пасажирів за рік», — сказав Марцін Горала. 

Метою проєкту є стандартизація рухомого складу та досягнення нижчих цін з огляду на великі замовлення.

Очільник компанії «Центральний комунікаційний порт» Міколай Вільд додав, що більшість нових поїздів повинні бути виготовлені на польських заводах. Також, за його словами, ці поїзди мають бути максимально пристосовані до інфраструктури будованого Центрального комунікаційного порту.

Серед основних вимог стосовно нового рухомого складу — зокрема, швидкість пересування до 250 кілометрів на годину, пристосування для осіб з обмеженою мобільністю, енергоефективність та адаптація до сучасних систем керування рухом. Також ці поїзди повинні бути зручними для пасажирів й гарантувати, зокрема, доступ до бездротового інтернету та електричних розеток.

Перша партія, а це 100 поїздів, має коштувати приблизно 10 мільярдів злотих.

IAR/Н.Б.