За якими ознаками визначати російські маніпуляції, дезінформацію та пропаганду, що стосуються українсько-польських стосунків та російської збройної агресії проти України? Які російські пропагандистські наративи адресуються Німеччині?

За якими ознаками визначати російські маніпуляції, дезінформацію та пропаганду, що стосуються українсько-польських стосунків та російської збройної агресії проти України? Які російські пропагандистські наративи адресуються Німеччині?

Спираючись на попередні дослідження та власний практичний досвід журналістів-учасників проєкту #StopLie, звертаємо Вашу увагу на ознаки фейків, маніпуляцій, дезінформації та пропаганди, які поширюють російські пропагандисти в польському інформаційному просторі.

Їх варто помічати, критично придивляючись до публікацій. Дуже радимо звертати на це увагу, щоб відрізнити правду від брехні.

Перш за все, в Польщі підвищена увага та критичність мислення потрібна при перегляді інформації на такі теми, як:

  • хід бойових дій у війні  Росії проти України з насаджуванням думки про погану ефективність дій ЗСУ і прогнозами про «неминучу та швидку поразку України»;
  • причин війни, які перекладаються з винуватця – Росії на Захід, НАТО, Польщу та Україну;
  • історичні події спільного минулого, колишніх кордонів та протистояння між поляками та українцями;
  • проблемні сторони перебування українських біженців в Польщі та демографічні проблеми в Україні через війну;
  • великі витрати на війну та залякування Європи економічними наслідками санкцій проти Росії;
  • тези про використання Заходом, Польщею складної економічної ситуації в Україні для власної наживи, поглинання української території;
  • протиріччя у двосторонніх економічних стосунках між Польщею та Україною.

Подібні наративні тези про провину України, Заходу, НАТО, економічні проблеми транслюються і на Німеччину. Проте додатковий акцент у цій країні робиться з метою гри на почуттях історичної провини перед СРСР, перенесеної на Росію, за злочини Другої світової війни, для цього впроваджуються наративи про «нацистську політику» України у найрізноманітніших сферах, «скоєння ЗСУ воєнних злочинів і терористичних актів», практикуванні «чорної трансплантології».

Крім цього, експлуатуються минулі та актуальні відмінності у підходах ФРН та США до питань військової та енергетичної (зокрема у частині газопроводів) безпеки у Західній Європі та на східному фланзі НАТО. Підігрівається невдоволення частини суспільства підвищенням ролі США в НАТО та загостренням суперництва з Китаєм, підживлюються пацифістські та ліворадикальні настрої, поширюються конспірологічні теорії.

У своїй роботі ми досліджували та спростовували неправдиві та маніпуляційні повідомлення, які мали наступні ознаки:

  • Заголовок не відповідає змісту новини, або використовує перекручену цитату

Приклад: «Польща закриє кордон з Україною, якщо ЄС не продовжить зернову заборону»

Цей прийом розрахований на те, що багато людей читають лише заголовки, а це створює емоційний ефект. Читайте більше, ніж заголовок та передмову статті, щоб  перевірити відповідність та об`єктивність подачі інформації, достовірність джерела.

  • Перекручування новин відомих, особливо західних ЗМІ

Якщо новина вас вразила, зачепила – переходьте за посиланням і перевіряйте чи немає викривлень порівняно з першоджерелом, чи вірно подані цитати.

Приклад: Заголовок статті в американському виданні Politico: «Танець зерна: що Польща хоче в обмін на солідарність з Україною» було викривленено «Справжня причина, чому Польща блокує українське зерно, полягає в тому, щоб вимагати репарацій за Волинcьку різанину та змусити до «Варшавською унії», сфальсифіковано також і зміст статті.

Ілюстрація проєкту «Stop Lie»

  • Відсутнє посилання на джерело інформації

Перевіряйте хто це сказав, чи є посилання на офіційне повідомлення, свідків, публікацію, фото чи відеоматеріал. Може використовуватися анонімне джерело (телеграм-канал), або посилання на невідомих експертів. Публікація висвітлює тільки одну точку зору.

Приклад: «Українці підробляють свідоцтва про смерть, щоб уникнути мобілізації» з посиланням на DarkNet.

Приклад: «Події в Україні – «проксі-війна Заходу»

  • Використання проплачених Росією західних експертів

Тих самих експертів, які з самого початку російського вторгнення пророкують поразку України за кілька днів та звинувачують не Росію, а Україну, НАТО і Захід у розв’язання війни. Серед таких експертів є навіть особи зі злочинним минулим і звинувачені у сексуальних злочинах проти неповнолітніх. Перевіряйте їх біографію перш ніж довіряти їх оцінкам.

Приклад: «Українських військових залишають помирати на полі бою»

Приклад: «В українців важкі втрати, залишилися лише поляки в українській формі»

Ілюстрація проєкту «Stop Lie»

  • Емоційні фото, зображення  в повідомленнях з підписами, що мають на мету викликати емпатію, або навпаки звинуватити

Приклад: «Колишній вчитель київської школи став ще однією жертвою українських репресій». Цей викладач насправді виявився агресивним пропагандистом «русского мира» та публічно перекладав провину за російську агресію на Україну.

  • Використання клікбейту – тобто сенсаційних заголовків-наживок, які спонукають перейти за посиланням на статтю, зображення або відео

Досліджені нами Телеграм-канали, які польською мовою поширюють російську пропаганду в польському інформаційному просторі часто використовують емоджі, які асоціюються з небезпекою або радикальними висловами, викликають емоційну реакцію, щоб замість раціонального сприйняття тексту новини переключити читача на емоційне. У такому стані людина гірше здатна критично мислити та аналізувати інформацію. Особливо уважно треба ставитись до новин зі словами типу «це кінець», які мають на меті деморалізувати читача.

Приклад «Це кінець». Зеленському таємно повідомили тривожну новину на форумі в США».

Ілюстрація проєкту «Stop Lie»

  • Використання старих зображень, фото для створення неправдивих новин

Звертайте увагу на дату публікації та перевіряйте де ці зображення використовувалися раніше. 

Приклад: «Україну розділять на три частини, Польща забере західні українські землі, буде нова Волинська різанина та війна НАТО з Росією».

  • Часті посилання на інші  анонімні джерела, насамперед АНОНІМНІ TELEGRAM-КАНАЛИ

Такі джерела розраховані на створення відчуття ексклюзивності і резонансності («лише ми говоримо правду, яку інші приховують»), однак у більшості випадків це відверта брехня та маніпуляції. Таким чином через взаємні посилання, репости і рекламу створюються цілі мережі анонімних телеграм-каналів, які поширюють російську брехню та маніпуляції.

Приклад: Аналіз вірусного російського фейка про «дитячі фабрики» в Україні

Ілюстрація проєкту «Stop Lie»

Анатолій Курносов

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства