Маніпуляція! Україна зараз «вмирає», що незабаром може призвести до її розпаду як держави
скрін із звіту Фонду ООН у галузі народонаселення

Маніпуляція! Україна зараз «вмирає», що незабаром може призвести до її розпаду як держави

В крайній тиждень червня по польських деяких медіа-порталах та телеграм-каналах поширюється інформація, що Україна знаходиться на стадії вмирання та розпаду.

Звісно, цим дуже швидко скористалися російські та проросійські ЗМІ, тощо.

Першоджерелом даного наративу, з якого випливає подальша маніпуляція, стало інтерв’ю польського демографа Аріеля Драбінського під назвою «Зникнення України. Демографічна драма за лінією фронту», що вийшло 26 червня в одному з найрейтинговіших польських видань – ONET.

Про самого Аріеля Драбінського як демографа з його ж сторінок в мережах відомо, що  він зокрема «намагається поширити знання про наближення демографічної катастрофи Третьої Речі Посполитої» (!) та  « не фахівець з геополітики», а подає лише демографічні дані».

Пан Драбінський в інтерв’ю заявляє, що він зробив свої висновки із  досліджень, котрі ніде не публікувалися, що вони були проведені на основі даних операторів мобільного зв’язку, які досліджували кількість активних користувачів в Україні; прийшов до них неофіційно.

Такі гучні заяви поза межами країни про іншу країну дуже легко підхоплюються проросійськими пропагандистами і подаються «під пікантним соусом» далі. Так, наприклад, про перевагу в кількості військ рф над українськими теж давно відомо всьому світові, але за показником кількості не виявилося переваги в якості на фронті ані за 3 дні, ані за понад 490. Тому подібні думки експертів, хоч і мають, звісно, певне підґрунтя, але працюють на руку російських пропаганді в спосіб поширення вихоплених з тексту вигідних тез. А що України не існує, публічно і неодноразово вже було чутно і від пана Орбана, наприклад.

Тут варто би згадати, що «всі європейські країни переживають такий період, коли рівень народжуваності не забезпечує навіть простого відтворення поколінь: є багато людей, які вмирають, і мало людей, які народжуються. З іншого боку, є велике економічне навантаження на працездатне населення». Про це говорить Елла Лібанова – директорка Інституту демографії та соціальних досліджень імені Михайла Птухи.

Зокрема у Польщі депопуляція, старіння і відсутність дітей. Таке гасло 30 років присутнє у польській демографії! І це далі продовжується, що підтверджують останні дані, представлені Центральним статистичним управління  Польщі (GUS).

За даними Фонду народонаселення ООН, в Україні станом на 2023 рік проживає 36,7 млн людей. Про це йдеться у звіті Фонду народонаселення ООН. А Український інститут майбутнього порахував, що населення України зараз становить 29 мільйонів осіб.

скрін із звіту Фонду ООН у галузі народонаселення

Звісно, причиною високої смертності та низької народжуваності є не лише війна та натуральна смертність, а й високий рівень безробіття. Однак 29-36 млн  людей в Україні – це не  така мала та безнадійна цифра, аби сьогодні стверджувати і сіяти думки в суспільстві, що Україна «вмирає». “За умови відсутності нових значних шоків, у 2023–2025 роках триватиме відновлення ринку праці на тлі зростання економіки та досить м’якої фіскальної політики. Рівень безробіття поступово знижуватиметься: у 2023 році – до 18,3%, у 2024 році – до 16,5%, а у 2025 році – до 14,7%”, – йдеться в Інфляційному звіті НБУ.

Українці відомі своїми міцними родинними зв’язками, що є одною з основних причин, яка впливає на рішення людини, що виїхала з України після початку повномасштабної війни, повернутися до своєї країни. Про це йдеться в опитуванні Українського інституту майбутнього.

Аргументи на противагу:

  • Україна практично гарантовано матиме економічний ріст в першому півріччі: пояснюємо чому
  • Українська економіка стабілізувалася і остаточно пристосувалася до повномасштабного вторгнення РФ в Україну
  • Міжнародний валютний фонд фіксує “надзвичайну стійкість” української економіки на тлі викликів війни та енергетичної кризи. Оцінивши всі ризики, МВФ дійшов висновку, що ВВП України може зрости в 2023 році після падіння на 30% у 2022-му. Про це йдеться у звіті МВФ.

Анна Стожко

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства