Вдруге в історії поляк полетить у космос
Польський астронавт Славош Узнанський. Фото: Cezary Pecold / Forum

Вдруге в історії поляк полетить у космос

Як повідомляє Міністерство розвитку і технологій Польщі, невдовзі в космос відправиться другий в історії країни астронавт. Найімовірніше на Міжнародну космічну станцію полетить інженер з Лодзі Славош Узнанський. Під час перебування на станції він буде тестувати технології вітчизняних підприємців, проводитиме експерименти та реалізовуватиме освітню програму для учнів. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

4 серпня 2023 року Міністр розвитку і технологій Польщі, Європейське космічне агентство та Axiom Space (американська фірма, що працює у космічному секторі) підписали домовленість щодо польоту польського астронавта на Міжнародну космічну станцію (МКС).

«Ми вже маємо певність та гарантії, що другий в історії Польщі астронавт братиме участь у космічній місії на орбіті. Це неймовірна історія, яка пишеться на наших очах. У нас вже є кандидат, але його учать повинна затвердити Європейське космічне агентство та наші американські партнери», – говорить Міністр Вальдемар Буда.

Кандидатом на політ у космос є 39-річний інженер Славош Узнанський. Походить з міста Лодзь, де здобув освіту в Лодзькій політехніці. Зараз Узнанський має науковий ступінь доктора та працює у Європейській організації з ядерних досліджень (CERN) у Женеві.

Поляк спеціалізується у дослідженнях впливу космічного випромінювання на людину. Сьогодні космічне випромінювання є одним з найбільших викликів астронавтики, адже саме воно визначає як далеко у космос може полетіти людина. На МКС Славош Узнанський планує брати участь в експериментах з магнітним альфа-спектрометром (AMS). Цей прилад був встановлений на космічній станції у 2011 році та потрібний для дослідження космічних променів та пошуку антиматерії та чорної матерії.

«Це великі питання у фізиці: що таке темна матерія і як вона впливає на розширення Всесвіту. Зараз ми не можемо відповісти на ці питання. Спектрометр треба вдосконалити, тому що його функціоналу вже не вистачає. Звісно, це буде вимагати польоту на Міжнародну космічну станцію, перевезення туди спорядження, космічних прогулянок, які б дозволили встановити це спорядження», – пояснює в інтервʼю для PAP свої можливі завдання на МКС Славош Узнанський.

Процес відбору кандидатів на політ тривав для Славоша 1,5 року, під час яких він подолав 22 тисячі конкурентів. «Процес відбору був доволі довгим та складався з 6 етапів. Етап подачі документів, як і будь-який відбір, починається з надсилання супровідного листа та резюме, а потім ми повинні були пройти всі етапи комунікаційного, психологічного, медичного тестування та співбесіди», – згадує процес відбору Узнанський.

У розмові для Gazeta Wyborcza поляк згадує, що моментом, який найбільше запам’ятався йому під час відбору була перевірка його здатності швидко реагувати у критичних ситуаціях. Як згадує Узнанський, тоді один з досвідчених астронавтів поставив перед ним наступне питання: «Уяви собі, що знаходишся у відкритому космосі. Ти назовні станції разом зі своїм колегою. Його не видно і ти втратив з ним контакт. Ти отримуєш інформацію зі станції, що повинен тут же повертатись і ні на що не зважати. Це наказ. Як би ти себе повів?»

Відбір – це не все. Зараз поляк продовжує свою роботу у Женеві та паралельно тренується до майбутнього польоту в космос. Як повідомляє Gazeta Wyborcza політ повинен відбутись у серпні 2024 року – це буде вже четвертий комерційний політ у космос приватної компанії Axiom Space.

Нагадаємо, першим і досі єдиним поляком, який побував у космосі, є Мирослав Гермашевський, який у 1978 році відвідав радянську орбітальну станцію «Салют 6».

А.В.

Джерело: Gazeta Wyborcza, PAP, gov.pl