«Це кінець». Як неіснуюча польська юридична фірма Kancelaria Lega Artis поширює російську пропаганду
Ілюстрація Shutterstock.com

«Це кінець». Як неіснуюча польська юридична фірма Kancelaria Lega Artis поширює російську пропаганду

«Це кінець». Зеленському таємно повідомили тривожну новину на форумі в США» – з таким відверто неправдивим і маніпуляційним заголовком вийшов текст на польськомовному сайті Kancelaria Lega Artis. Цей сайт, нібито як зазначається, «сучасної юридичної фірми з Варшави, що динамічно розвивається», має власний блог. На цьому блозі, разом з новинами, регулярно поширюються проросійські наративи та дезінформація щодо України.

З посиланням на відоме видання Financial Times, у повідомленні стверджується, що «західні лідери в приватних розмовах на форумі з безпеки в Аспені заявили, що не вірять в перемогу української армії на полі бою і що у той час як офіційні особи на публіці були оптимістично налаштовані щодо прогресу української армії, багато хто був менш оптимістичним у приватних розмовах».

Особливо було виділено слова колишнього американського дипломата Філіпа Зелікова, що «взимку на Київ чекають «погані новини», оскільки в таборі західних країн почнуться серйозні розбіжності щодо допомоги Україні. Він вказав на економічні наслідки конфлікту і той факт, що США несуть занадто великі втрати, щоб утримати київський режим на плаву».

Звертає увагу, що ця сама інформація раніше за часом, але цього ж самого дня була поширена російськими інтернет-медіа, зокрема news.rambler.ru та autoparus.ru.

У дійсності настрій та оцінки на 14-му міжнародному Аспенському безпековому форумі в Колорадо (Aspen Security Forum, США) 20 липня були зовсім протилежними і такими, що не сподобалися б авторам текстів російської пропаганди.

Це детально описано у матеріалі «Радіо Свобода» під назвою «Росія програє. Експерти на форумі в Аспені про контрнаступ ЗСУ».

Обговорення майбутнього України стало однією з ключових дискусій  Учасники обговорення, серед яких представники американського експертного середовища та українського громадянського суспільства, висловили впевненість – український контрнаступ ще далекий від завершення, а Росія неминуче програє у війні.

Говорячи про головні виклики контрнаступу України, колишній заступник міністра оборони США Колін Кол, директор ЦРУ Вільям Бернс, державний секретар США Ентоні Блінкен відмічали наявні складнощі, проте насамперед відмічали успіхи української армії, яка вже звільнила половину територій, які від початку масштабної війни захопили росіяни. «Вони мають уже все для успіху, бо вони борються за свою землю, за свою країну, за своє майбутнє, за свою свободу», – зазначив Е.Блінкен. «І коли вони розгорнуться і почнуть діяти усі сили, які були навчені за останні місяці, обладнання, яке надали їм ми і приблизно 50 країн, я думаю, все це матиме суттєве значення і призведе до змін», – додав державний секретар США.

«Я дивлюсь оптимістично, базуючись не тільки на поїздках в Україну, а й на даних розвідки, які нам вдалось зібрати – в українців вийде просунутись», – наголосив головний американський розвідник В.Бернс.

 Але що ж таки справді сказав згаданий у матеріалі Kancelaria Lega Artis юрист і професор історії в Університеті Вірджинії у США Філіп Зеліков?

Так, він с навів статистику економічних та тимчасових демографічних втрат України: минулого року Україна втратила 29% свого ВВП, а більше від третини українського населення вимушено переселені, не працює цивільна авіація, країна втрачає доступ до моря.

Однак, зауважуючи позитивні зміни, Ф.Зеліков говорить, що українці стають сильнішими ніж вони були до війни: «покоління українців, які мають намір побудувати нове суспільство, виходить на перший план. Світ об’єднується у підтримці України».

До речі, щодо цивільної авіації – як повідомив 22 липня виконавчий директор ірландської авіакомпанії Ryanair Майкл О’Лірі, компанія розглядає можливість відновлення рейсів в Україну до кінця 2023 року за умови успішних переговорів України щодо часткового відкриття повітряного простору. Як приклад він навів досвід Ізраїлю, де авіація продовжує працювати попри ракетні обстріли. За словами О’Лірі, розглядається відновлення деяких рейсів до Києва та Львова.

Насамкінець повернемося до власне самої «сучасної юридичної фірми» з Варшави Kancelaria Lega Artis, (woj. MAZOWIECKIE, pow. Warszawa, gm. Warszawa, miejsc. Warszawa, ul. Przasnyska, nr 6a).

На її сайті навіть у останню неділю (що зовсім не притаманно для польської організації) розміщується близько 60 інформаційних повідомлень, серед яких різного роду «страшилки» про підвищення податків, банкрутства, зростання цін, нібито нові заборони і обмеження у польському та унійному законодавстві тощо перемежаються з подібного роду фейками і маніпуляціями щодо України (близько третини), або нападками на польський уряд.

Як з’ясували ще у 2022 році польські розслідувачі з Demagog.org.pl., Якуб Незборала, який представляється засновником цієї фірми, виступає як юрист та експерт (у тому числі в час пандемії COVID як антивакцинатор), зокрема, на порталах “Gościa Niedzielny” та “Życie Kalisza”.

Але в реєстрах адвокатів і юрисконсультів імені Якуба Незборали немає. «Якуб Незборала не входить і ніколи не входив до списку адвокатів Варшавської колегії адвокатів, а також не значився в Реєстрі адвокатів», – каже Гжегож Куковка, прес-секретар Окружної колегії адвокатів у Варшаві. «Я не можу ширше коментувати діяльність його адвокатської фірми, оскільки ми також не володіємо жодною інформацією про неї», – додає він.

З іншого боку, користувачі Facebook та інших соціальних мереж щодня отримують інформацію про Lega Artis. Офіційну сторінку Lega Artis відвідують 49,5 тисяч користувачів. Якуб Незборала масово ділиться записами зі свого блогу в групах Facebook. Сайт також інвестує в сумнівної якості SEO – налаштування на видачу сайту в пошукових системах, на нього ведуть понад 12 700 посилань з 470 унікальних доменів, більшість з яких є, наприклад, індійськими доменами, що штучно збільшують трафік на сайт.

Профіль в Instagram оновлюється до десятка разів на день, за ним стежать майже 5700 користувачів, серед яких є впливові особи з мільйонним охопленням. Серед них – учасники програм «Big Brother», «Hotel Paradise», ведучі реаліті-шоу на телеканалі TTV, фітнес-інфлюенсери, актори та персональні тренери. Приблизно 15 відсотків спостерігачів – це фіктивні акаунти (за даними інструменту Modash). Усе це створює враження, що взаємодію в профілі Lega Artis “налаштовують” фахівці, які мають доступ до інфлюенсерів. Контент, опублікований Lega Artis (канал у Telegram, який веде бот має вже понад 8 000 підписників), домінує в групах Telegram.

А починаючи з 24 лютого 2022 року, Kancelaria Lega Artis дезінформує про війну в Україні та спричинену нею ситуацію в Польщі.

Отже, на прикладі Kancelaria Lega Artis ми бачимо усі типові ознаки рупора російської пропаганди з фіктивними засновниками та авторами, який маскується під польську юридичну фірму.

Анатолій Курносов

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства