Про майбутнє України після війни і наближення до ЄС і НАТО
Радник міністра закордонних справ Республіки Польща, професор Лодзького університету Пшемислав Журавський вель Ґраєвський Світлана Мялик

Про майбутнє України після війни і наближення до ЄС і НАТО

Пшемислав Журавський вель Ґраєвський: «Треба створити структуру, яка буде ефективно, а не декларативно захищати Україну від майбутньої війни». Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Про конференцію з відбудови України в Лондоні, підготовку та можливі очікування від саміту НАТО у Вільнюсі, а також польсько-українські відносини під час війни Росії проти України в ефірі Польського радіо для України розповів радник міністра закордонних справ Республіки Польща, професор Лодзького університету Пшемислав Журавський вель Ґраєвський.

За його словами, потрібно створити блок, який буде дуже антиросійським і водночас проамериканським. Адже потреба захисту східних країн ЄС і НАТО від московської загрози пов’язана з військовою присутністю США в цій частині Європи. Але цього не всі бажають в Західній Європі.

«Багато сил у Західній Європі не бажають членства України в ЄС, які знають, що Україна як член НАТО і ЄС буде антимосковським фактором і зможе створити сильний блок з країнами Польщі, Великої Британії, Балтії, Скандинавії. Сподіваємось Румунія і Молдова будуть у цьому блоці. Чехія має зараз гарну політику близької співпраці з Польщею і Україною», – розповів професор.

На його думку, щоб створити ефективну систему захисту України, а краще зупинити російський імперіалізм на будь-якому напрямі, потрібно створити систему присутності військових сил найважливіших держав НАТО на російсько-українському кордоні.

Світлана Мялик