Аналіз російської пропаганди, фейків та джерел їх розповсюдження в Польщі за серпень 2023 року
Ілюстрація проєкту «Stop Lie»

Аналіз російської пропаганди, фейків та джерел їх розповсюдження в Польщі за серпень 2023 року

Проект Stop Lie упродовж трьох місяців відслідковує основні публікації, теми та тенденції у польськомовних ЗМІ, які є ретрансляцією російської пропаганди. Аналізом основних фейків за липень 2023 можна ознайомитися тут.

Ось ЗМІ, які регулярно розповсюджували російські наративи упродовж серпня 2023 року:

C-z06.neon24

Neon24

Sputniknews

News-front

Wolnemedia

Myslpolska

Dziennik Polityczny

Marucha

Boomerangmedia

Olej w glowie

TG Ukraina w Ogniu

TG Ciezka Artyleria

TG Ruch Oporu

TG Niezależny Dziennik

TG NewsFactoryPL

TG Antypropaganda

TG Qanon Polska

TG RuskiStatek

TG Ciezka Artyleria — kanał

TG Ruch Oporu

TG swiatinformacji

TW GrzegorzBraun

TG Warszawska Syrenka

А також акаунти у соціальних мережах деяких політичних сил та проросійських польських діячів.

Ось головні теми, на яких кремлівські пропагандисти у польських медіа робили акцент у серпні:

В усьому винна Америка: вона зацікавлена у війні та блокує мирні переговори між Україною та Росією

Темі про те, ніби Сполучені Штати мають власний інтерес у російсько-українській війні, зацікавлені в її продовженні і блокують мирні перемовини, було присвячено кілька публікацій.

Так, портал legaartis.pl, який маскується під сайт поважної правничої фірми, а насправді є рупором російської пропаганди, опублікував статтю під назвою «Сполучені Штати тричі зупиняли мирні угоди». Матеріал витриманий у найгірших традиціях теорій змови, насичений непідтвердженими фактами та маніпуляціями.

Ще одна стаття з тієї ж серії – що США готові воювати в Україні до останнього українця, не рахуючись з втратами. Про це пише ще один проросійський ресурс – neon24.

Фактично стаття повторює ті ж меседжі, які наведені у попередній публікації, але для підсилення ефекту використовує одну з улюблених технік російських пропагандистів – цитування нібито «авторитетного» західного експерта. Цього разу ним став американський професор Майкл Влахос, який у своїх статтях та заявах давно і послідовно симпатизує Росії.

В Україні ображають дітей

Ще одна тема, якою маніпулювали цього місяця у польськомовному середовищі, стосувалася дітей. Варто нагадати, що ця чутлива тема так чи інакше постійно спливає у польських медіа, щоб показати українців жорстокими варварами, які не рахуються навіть з найслабшими. Так, раніше проросійські ЗМІ у Польщі писали про «дитячі фабрики», викрадання дітей українцями. У серпні цій темі було присвячено дві публікації.

Одна з них фактично продовжує маячню про «дитячі фабрики»: так, згадуваний раніше ukr-leaks.pl вийшов із «ексклюзивним» матеріалом про те, ніби українських дітей продають на «невольницьких ринках» на Заході, що українці самі крадуть і продають дітей, але намагаються скинути відповідальність на Росію.

Згодом той же ukr-leaks вийшов з маніпулятивним постом, що ЗСУ використовують дітей як живий щит.

Як завжди у таких випадках, жодних доказів та підтверджень цьому немає – лише «свідчення» якоїсь жінки, розповідь якої насичена «фактами», що протирічать один одному. Це приклад того, що буває, коли фейки робляться нашвидкоруч. Щось подібне було у Слов’янську у 2014 році, коли якась жінка, нібито місцева мешканка, розповідала, як українські солдати на її очах «розіп’яли хлопчика». Сьогодні цей «розіп’ятий хлопчик у трусиках» став загальновідомим мемом і використовується для характеристики відверто брехливих новин.

F-16 не допоможуть

У серпні кілька публікацій було присвячено передачі Україні сучасних літаків F16, які, на думку військових аналітиків, здатні переломити хід війни. Втім, у посіпак Кремля з деяких польських ЗМІ – інша думка. Вони доклали зусиль, щоб довести, що F16 не лише не допоможуть Україні виграти війну, але й вона не зможе ними скористатися.

Так, портал телеграм-канал ukr_leaks пише про те, що Україна дарма так сподівається на F16, адже вони не такі вже й ефективні і взагалі – беззахисні перед російськими ППО. Автори посилаються на американського військового у відставці, Даніела Девіса, який симпатизує Росії та негативно налаштований проти України.

А інший портал – newsfaktory.pl стверджує, що Україна не зможе скористатися сучасними літаками, бо українські пілоти не мають відповідної кваліфікації, їм бракує часу на навчання, вони не знають англійської тощо. А своїми пілотами західні партнерами ризикувати не стануть.

Україна – страшна країна, тут ніхто не хоче жити і воювати

Як і у попередніх місяцях, у серпні польськомовні ретранслятори Кремля намагалися довести, що Україна стала країною, непридатною для життя – тут ніхто не хоче жити, повертатися сюди та воювати за свою державу. Так, вже згадуваний портал legaartis.pl опублікував фейк, нібито українські дипломати не хочуть повертатися додому із закордонних відряджень, який був спростований українським МЗС.

Ще один ресурс – biznes.newseria.pl, вийшов зі статтею, в якій з посиланням на українського архітектора (який навіть не є демографом) стверджувалося, що з України виїхало 13 млн. людей, і їй загрожує демографічна катастрофа.

А телеграм канал Ruski statek опублікував неправдиву новину, нібито українці підробляють свідоцтва про смерть, щоб уникнути мобілізації та відправки на фронт.

Росія воює чесно і стріляє по військових об’єктах, Україна – по цивільних

Традиційно у польських ЗМІ, які повторюють російські наративи, протиставляється українська та російська армії. Звісно, на користь останньої. Наприклад, ракетну атаку на Чернігів 19 серпня деякі польські ЗМІ подають як успішну воєнну операцію Росії. Так, тг-канал Ruski Statek, посилаючись на невідомі турецькі джерела, подає інформацію, що під час цієї атаки було знищено 20 українських солдат, ще 50 отримали поранення. Насправді ж тоді у Чернігові загинуло семеро мирних мешканців, в тому числі, дитина, а ще понад 150 були поранені.

Ще одна брехня про слабкість та боягузливість українських солдат – з’явилася на порталі Sputnik.pl, який також неодноразово був помічений у публікації російських фейків.

Перекручуючи слова одного з українських генералів, видання виходить з маніпулятивним заголовком, що «українські військові бояться російського наступу на Київ». Хоча насправді йдеться про те, що українська армія готова до всього і не виключає жодного розвитку подій, в тому числі – спроб окупантів повторно захопити столицю.

При цьому дії російської армії деякі польські ЗМІ намагаються відбілити – як, наприклад, у публікації про те, що росіяни не використовують касетних бомб у війні з Україною. Про це, зокрема, пише Newsfactory.pl.

А українську армію – навпаки, демонізувати, як, наприклад, у публікації Ruski statek, який опублікував фейк про те, ніби під час операції українських військових у Криму вони «стріляли по цивільних».

Схоже, з фантазією у російських пропагандистів, які розповсюджують свою брехню через польські медіа, не дуже. Як і з якістю цих підробок, які залишаються примітивними та низькопробними і розраховані на невибагливих читачів з низьким рівнем критичного мислення.

Як бачимо, кількість публікацій, покликаних підкреслити втому поляків від українців та посварити два народи, якими рясніли деякі польські ЗМІ у два попередніх місяці, у серпні значно зменшилася. Очевидно, пропагандисти відчули, що ця спекулятивна тема не приносить бажаних результатів, а тільки шкодить тим, хто її промує.

Ця тенденція відобразилася у конкретних цифрах. Так, останнім часом у Польщі відчутно знизилася популярність політичних сил та окремих політиків, які висловлювали відверто антиукраїнські погляди. Як свідчать результати опитування соціологічної фірми Estymator на замовлення порталу DoRzeczy.pl ультраправа “Конфедерація”, представники якої виступали проти «бандеризації Польщі» та висловлювали антиукраїнські нарації, втратила 2,2 відсоткових пункту і в даний час має підтримку 12,7% польських виборців.

За даними порталу Onet, це вже друге поспіль опитування, з якого видно, що “Конфедерація” втрачає голоси. В опитуванні інституту Pollster для газети Super Express ультраправа партія взагалі опустилась на четверте місце з 10,4% голосів.

Вікторія Чирва

Матеріал підготовлений у рамках проєкту «Stop Lie» БО «Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie