Від атаки ХАМАС на Ізраїль тхне російським душком

Від атаки ХАМАС на Ізраїль тхне російським душком

В суботу 7 жовтня 2023 року близько 6.30 за місцевим часом, в 50-у річницю війни Судного дня терористи ХАМАС атакували Ізраїль. Атака, яку терористи назвали «Повінь Аль-Акса» відбувалася одночасним масованим ракетним обстрілом (більше 2200 ракет), вторгненням на територію країни, вбивствами та захопленнями заручників. Це стало несподіванкою для Ізраїлю. Ізраїль відповів того ж дня операцією «Залізні мечі» і розпочав звільнення захоплених терористами територій. В ніч з 7-го на 8-е жовтня Військово-політичний кабінет Ізраїлю підтримав введення пункту 40 Алеф, що означає офіційне оголошення війни. Останній раз війна офіційно оголошувалась в Ізраїлі 50 років тому, в 1973 році, коли розпочалася війна Судного дня. За даними Міністерства охорони здоров’я Ізраїлю, кількість загиблих внаслідок масованого нападу ХАМАС на Ізраїль вже перевищила 700 осіб. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на блог виконавчого директора МАОМС «Асоціація Інвестиційно-привабливих громад», засновника ГО «Єдина громада – єдина мета», заступника Тетіївського міського голови 2018-2020 років, журналіста Олени Коцеруби.

1️⃣    Події за два місця до війни. Чому Ізраїль проспав війну?

6 жовтня, за день до атаки на Ізраїль, на своєму офіційному сайті ХАМАС опублікував текст про важливу роль жовтневої війни 1973 року (війна Судного дня) та закликав «підтримати палестинський народ у його боротьбі за самозахист, відновлення своїх прав і визволення своєї батьківщини». А враховуючи, що цьогоріч 50-а річниця війни Судного дня, то як показали події наступної доби, варто було тричі перестрахуватися і підготуватися.

Тим більше, що були і інші, не менш вагомі причини.

▪️ На початку вересня ХАМАС заявив про наміри відновити «марші повернення» біля паркану безпеки на кордоні Сектора Гази з Ізраїлем. Після чого сотні молодих палестинців зібралися біля кордону з Ізраїлем, кидали каміння і вибухові пристрої, намагались прорвати паркан. В Ізраїлі пояснювали так, що у ХАМАС важкі часи внаслідок невдоволення населення через ріст безробіття, відсутність допомоги арабських країн. А також через те, що Ізраїль у відповідь на терор в Іудеї і Самарії не збільшує кількість дозволів на роботу жителів сектора. Тож правителі Гази закликали десятки тисяч жителів сектора вирушити до паркану і продемонструвати Ізраїлю свій гнів. Такі «марші» були частим явищем, особливо між 2018 та 2021 роками, але після операції «Страж стін» в травні 2021 року припинилися. Тож можна зробити висновки, що Ізраїль не злякали анонсовані марші від яких знали, що очікувати та розуміли як реагувати.

▪️ Раніше, 17 серпня, як повідомляв телеканал Al Mayadeen, ХАМАС пограв м’язами та здійснив випробування ракет великої дальності, здійснивши пуск понад 50 ракет з дальністю польоту 250 км у бік Середземного моря.

▪️ А ще раніше, 25 серпня в телеінтерв’ю палестинському телеканалу Al-Aqsa TV Салех Аль-Арурі, заступник голови політичного бюро ХАМАС, заявив, що Західний берег тепер повертається до “повторюваних сторінок слави” і що палестинський народ є «об’єднані на Західному березі річки Йордан, у Газі, на окупованих у 1948 році територіях і діаспорі, дотримуючись своїх прав і принципів». А також наголосив на необхідності діяти зараз через можливість “у світлі їхнього внутрішнього розколу та у світлі глобального розколу та безпрецедентного негативного ставлення до цього уряду” та додав, що кожен зволікання “з розгортанням всеохоплюючої битви проти поселень на Західному березі річки Йордан призведе до того, що битва буде розпочата пізніше за складних і гірших обставин”.

Російські ЗМІ не пропустили ці меседжі ХАМАС повз вуха та того ж дня розмістили новини із заголовками, які фактично анонсували напад ХАМАС на Ізраїль: «ХАМАС заявив про готовність до повномасштабної війни з Ізраїлем». А також додали до коротких новинних меседжів такі слова Аль-Арурі, що «опір готовий до повномасштабної війни. Ізраїль зазнає безпрецедентної поразки” та що рух “готується до повномасштабної війни і обговорює це за закритими дверима”. З ким та за чиїми дверима не уточнили, але події, які відбуватимуться до та після рано чи пізно проллють світло на темні сторінки історії.

▪️ Наприкінці вересня Аль-Арурі заявив, що ізраїльський уряд зазнає “гучної поразки, яка призведе до їхнього відходу з усього Західного берега”.

Однак наступного дня (за два тижня до нападу) заява прем’єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньяху говорила про те, що Ізраїль знає про плани ворога та готовий вчасно реагувати. “ХАМАС та інші іранські проксі дуже добре розуміють, що ми будемо боротися всіма засобами проти їхніх спроб пропагувати тероризм проти нас – на Західному березі, в секторі Газа і де-небудь ще», заявив Нетаньяху та додав, що “Хто б не намагався завдати нам шкоди, хто б не фінансував, хто б не організовував, хто б не посилав терор проти Ізраїлю – заплатить повну ціну”.

Та не так сталося, як гадалося.

2️⃣    Неочікувана війна або нашестя зомбі

Атака ХАМАС на Ізраїль розпочалася 7 жовтня близько 7-ї ранку на 50-у річницю війни Судного дня у суботу, на свято Сімхат Тора у день народження російського диктатора. Чи не забагато співпадінь?

2200 ракет випущених по Ізраїлю перевантажили систему ППО, «Залізний купол» не зміг на 100% справитися з загрозою. А далі терористи бомжуватого вигляду на велосипедах, мотоциклах, автомобілях та парашутах проривали кордон. TG-канал «Бахмутський демон» назвав цю атаку набігом і мені здається, таке формулювання влучним описом атаки терористів. В мережі є світлини, на яких видно як неспішно на велосипедах терористи заходять на територію Ізраїлю, як екскаватором збивають паркан, щоб потім на протязі годин безперешкодно вбивати і захоплювати заручників. Це щось схоже на сюжети фільмів про зомбі. Але як і в стрічках про зобі, така високотехнологічна країна як Ізраїль виявилась зовсім не готовою.

💬«Неочікуваний суботній напад на Ізраїль палестинського угруповання ХАМАС може стати одним із найбільших провалів ізраїльської розвідки з часів війни Судного дня 1973 року. Атака включала десятки проникнень на суші та з моря, а також ракетні атаки — складний напад, який передбачає планування та координацію, які розвідувальні служби повинні підхопити», — так описали в Bloomberg атаку на Ізраїль.

💬«Нездатність підготуватися. Відсутність військ на кордоні, провал паркану вздовж кордону, за який вони заплатили мільйони шекелів», —прокоментував ситуацію Мартін Індик, колишній посол США в Ізраїлі та співробітник Ради з міжнародних відносин.

💬«Справжня проблема тут, імовірно, полягає в тому, що ізраїльтяни просто не вірили, що ХАМАС ризикне проникнути через кордон», — припустив Аарон Девід Міллер, старший науковий співробітник Фонду Карнегі за міжнародний мир і колишній представник Держдепартаменту на Близькому Сході.

💬В інтерв’ю виданню “Нова Європа” ізраїльський військовий експерт Давид Шарп розповів, що напади такого масштабу не відбувалися багато десятків років: «Колосальна трагедія, що сталася, – це найбільший провал спецслужб Ізраїлю. Ми спостерігаємо крах усієї рутинної концепції оборони кордону. Вважалося, що наявних інженерних споруд і патрулів прикордонників достатньо для забезпечення безпеки всього периметра від проникнення невеликих груп, тоді як великі операції повинна була виявляти розвідка. Однак абсолютно раптово стався спочатку найбільший масований обстріл, а потім і масовий прорив на кордоні. Встановлений там паркан у кількох місцях просто підірвали і проникли з території сектору Гази на ізраїльську землю. ЦАХАЛ (армія оборони Ізраїлю) абсолютно не був до цього готовий. Розвідка і служба безпеки проспали організацію дуже великого нападу. За це довелося розплачуватися кров’ю».

3️⃣    Хто підтримав Ізраїль?

Ізраїль отримав підтримку багатьох країн світу. Серед них і Україна. В день нападу на Ізраїль, президент України Володимир Зеленський заявив, що Ізраїль має право на захист, і це не підлягає сумніву: “Ніде у світі не можна давати жодного шансу терору, бо терор завжди є злочином не просто проти однієї країни чи його конкретних жертв, а проти людяності як такої та всього нашого світу”.

4️⃣    Хто підтримав або не засудив терористів?

Іран. Депутати іранського парламенту підтримали атаку ХАМАСу на Ізраїль, а радник верховного лідера Ірану Алі Хаменеї привітав палестинських бойовиків, повідомляють ЗМІ. На засіданні парламенту іранські законодавці скандували “Геть Ізраїль”, “Геть Америку” і “Ласкаво просимо, Палестина”. Також підтримав ХАМАС Талібан, який захопив владу в Афганістані, Ємен, Сирія.

Однак у були думки в стилі «не все так однозначно» та «давайте жити дружно». Наприклад, міністр закордонних справ Йорданії звинуватив Ізраїль у нібито частих нападах на міста і райони Західного берега та порушеннях проти палестинського народу; Кувейт висловив серйозну стурбованість розвитком відносин між Ізраїлем і палестинцями та звинуватив Ізраїль у “кричущих атаках”; в Саудівській Аравії закликали до негайного припинення бойових дій в Ізраїлі та Секторі Гази та нагадали про неодноразові попередження про небезпеку вибуху ситуації внаслідок триваючої окупації, позбавлення палестинського народу його законних прав і повторення системних провокацій проти нього з боку Ізраїлю; Міністерство закордонних справ Катару заявило, що покладає відповідальність за нинішню ескалацію лише на Ізраїль; Міністерство закордонних справ Туреччини висловило глибоку стурбованість насильством і напруженістю в Ізраїлі та закликало сторони діяти стримано та уникати імпульсивних кроків; в Росії закликали сторони припинити вогонь і встановити мир між ХАМАСом та Ізраїлем та звинуватили Захід у блокуванні роботи близькосхідного “квартету” посередників щодо палестино-ізраїльського конфлікту.

А ось тут можна і потрібно повільніше. Що таке близькосхідний квартет? Це США, Росія, ЄС і ООН. Отже, реакція Росії – це блакитна мрія повернутися за стіл перемовин із вищевказаною трійкою. Вочевидь, в терористичній державі вважають, що атака терористичного угрупування ХАМАС на Ізраїль могла би бути гарним приводом для початку діалогу, який можна було б масштабувати. Проте наївно думати навіть для країни яка живе в світі фантазій Оруела, що США чи ЄС покличуть Росію за стіл перемовин, однак це міг би зробити Ізраїль. І ось тут варто очікувати російські танці з бубном, ведмедями і балалайками навколо Ізраїлю. Однак ці примарні надії легко розбиваються через Іран, бо ж як відомо друг мого ворога мій ворог. Та й Ізраїль очікувано вирішив не вести жодних перемовин з терористами.

Це одна із версій від автора статті. Однак є інші факти, які можуть говорити про активності терористичної держави в активізації дій терористичного угрупування ХАМАС.

5️⃣    Російський душок

Зробимо відступ в історію. Відхід Ізраїлю з Гази у 2005 році призвів до зростання популярності руху ХАМАС. Це дало змогу ХАМАС у лютому 2006 року отримати 73 з 133 місць у Палестинській законодавчій раді, сформувати уряд та відвідати Росію на запрошення російського диктатора Владіміра Путіна. Так почалася довга історія взаємовідносин терористичної держави та терористичного угрупування, а можливо просто продовжилася в іншому форматі. За17 наступних років, це була далеко не єдина офіційна зустріч лідерів ХАМАС і Росії. Були також і погіршення стосунків через підтримку ХАМАСом опозиції у Сирії. Однак у вересні 2022 року, після повномасштабної російської агресії в Україні, лідер ХАМАС Ісмаїл Ханія прибуває в Москву на зустріч із головою МЗС Сергієм Лавровим. Офіційна версія теми зустрічі: обговорення ситуації на Близькому Сході загалом і врегулювання ізраїльсько-палестинського конфлікту зокрема та відновлення «палестинської єдності». Про неофіційну ми можемо лише здогадуватись.

▪️ 7 жовтня 2023 року російський блазень на півставки та заступник голови Ради безпеки Росії Дмітрій Мєдвєдєв озвучив цілі справжні РФ: «Початок бойових зіткнень між ХАМАС та Ізраїлем у день 50-річчя початку війни Судного дня – подія, яку можна було очікувати». Далі він пише, що ось чим треба було займатися Вашингтону і його союзникам, які замість активної роботи над палестино-ізраїльським врегулюванням допомагають Україні воювати з окупантом.

▪️ Фахівці Інституту вивчення війни (ISW) вказують на те, що Кремль використовує атаку ХАМАС на Ізраїль для просування наративів щодо зменшення підтримки та уваги США і Заходу до України. Аналітики зазначають, що Кремль уже використовував і, ймовірно, продовжить використовувати напади ХАМАС на Ізраїль для просування інформаційних операцій, спрямованих на зменшення підтримки та уваги США і Заходу до України. Кремль активізував кілька інформаційних операцій після нападів ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня, звинувачуючи Захід у нехтуванні конфліктами на Близькому Сході на користь підтримки України.

▪️ Президент Польщі Анджей Дуда у недільному етері Polsat News також вважає, що напад терористичного угруповання ХАМАС на Ізраїль сприятиме повномасштабній агресії РФ проти України, оскільки відволіче від неї увагу світу.

▪️ 6 жовтня, за день до нападу на Ізраїль, стало відомо, що Саудівська Аравія повідомила Білому дому про те, що готова збільшити видобуток нафти на початку наступного року, якщо ціни на нафту будуть високими, повідомляє в п’ятницю Wall Street Journal з посиланням на офіційних осіб Саудівської Аравії та США. Метою цього кроку є майбутня угода, згідно з якою королівство визнає Ізраїль, а натомість отримає оборонний пакт від США. Це істотно могло зруйнувати плани Росії та Ірану, бюджети яких суттєво залежні від експорту нафти. Однак, повернувшись до реакції Саудівської Аравії на напад ХАМАС, стає зрозуміло, що початкові плани зазнали певних змін.

І ще трохи деталей.

▪️ Російська зброя у терористів. Із тих відео, які вже викладали терористи ХАМАС під час нападу на Ізраїль, стало відомо, що вони використовували російські протитанкові комплекси (ПТРК) “Корнет”. Такий аналіз зробили зокрема на Telegram-каналі “Україна 365”.

▪️ Заборона на вшанування пам’яті жертв терору. Як повідомляє російське медіа SOTA, поліція заборонила людям біля посольства Ізраїлю в Москві вшанувати пам’ять загиблих від атаки ХАМАС. Свої дії силовики пояснювали “режимом безпеки”. пригадується, що подібні дії були і при спробах вшанувати в російських містах жертв російської агресії в Україні.

▪️ Дезінформація. Російські медіа, зокрема пропагандистський сайт НТВ написав, що напад ХАМАС на Ізраїль підтримують в Лівані, Ірані, Сирії та Єгипті. Також пропагандистське медіа пише, що «дії Гази проти Тель-Авіва законні і це “відповідь на злочини ізраїльської влади і поселенців”, про що визнають у низці країн». Насправді не було жодного повідомлення, що Єгипет підтримав ХАМАС, та, що низка країн підтримує ХАМАС.

▪️ Згадався ще один додатковий мотив в Росії підтримати ХАМАС. 11 вересня директор ізраїльської розвідки “Моссад” Давід Барнеа повідомив, що Тегеран планує передати Москві ракети малої та великої дальності на додаток до дронів-камікадзе типу Shahed, які РФ активно використовує у війні проти України. Попередні спроби Ірану надати Росії ракети під час війни були зірвані, сказав Барнеа. «У мене є відчуття, що найближчим часом будуть зірвані інші угоди».

В будь якій кризовій ситуації потрібно шукати кому вигідно. Шерше ля … раша

P.S. Ілюстрація: колаж зустріч Лаврова з лідером ХАМАСу в Кремлі та світлини з атака ХАМАС на Ізраїль.

Олена КОЦЕРУБА