Статус UKR і 500+: як не втратити і куди звертатись для відновлення
Колаж: Юлія Кириченко / Наш вибір

Статус UKR і 500+: як не втратити і куди звертатись для відновлення

Від грудня 2022 року українці, які знайшли притулок у Польщі, втікаючи від війни, масово стикаються з проблемою помилкового позбавлення їх статусу UKR, що дає право на медичну опіку, пільги і соціальні виплати відповідно до спецзакону про допомогу громадянам України. В останні місяці поширились випадки втрати виплат, у тому числі за програмою «Родина 500+» навіть за наявності чинного статусу. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

Статус UKR (PESEL) – це правовий статус іноземного громадянина (українця), що означає отримання ним тимчасового захисту в Польщі. Отримати його можуть ті, хто прибув до Польщі у зв’язку з повномасштабною війною в Україні, тобто після 24 лютого 2022 року. Наявність статусу UKR дозволяє українцям влаштуватися на роботу, безплатно користуватися медичними послугами чи отримувати соціальну допомогу. Згідно з повідомленням Посольства України у Польщі від 20 грудня 2022 року, єдиною підставою для скасування статусу UKR  є стаття 11 пункт 2 «Закону про Допомогу громадянам України у зв’язку із збройним конфліктом на території цієї держави», тобто перебування поза територією Польщі терміном понад один місяць. Усі інші підстави для скасування такого статусу є неправомірними.

Проте, дотримання цієї вимоги не є гарантією збереження статусу. Омбудсмен Польщі Марцін Вьонцек у зверненні до Урядового уповноваженого зі справ воєнних біженців з України Павла Шефернакера від 8 березня 2023 року зазначає, що з проблемою зміни статусу UKR на статус NUE (статус, що означає втрату прав, передбачених спецзаконом про допомогу громадянам України) стикаються не лише особи, що виїжджали з території Польщі на термін, який не перевищує встановленого законом місяця, але й ті, що безперервно перебували на території Польщі.

«Причиною помилкової зміни статусу UKR на NUE може бути те, що співробітники Прикордонної Служби реєструють дату виїзду громадян України з Польщі, натомість дату повернення – ні. З повідомлення Прикордонної Служби від 27 січня виникає, що, повертаючись до Польщі, громадяни України повинні під час паспортного контролю повідомляти співробітників Прикордонної Служби про намір в’їхати до Польщі у зв’язку з використанням права на тимчасовий захист, а також щоразу надавати електронний документ Diia.pl з метою уникнення втрати статусу UKR. Воєнні біженці з України можуть не знати про існування таких зобов’язань, оскільки вони випливають не безпосередньо з чинних положень законодавства, а з практики, яку використовують співробітники Прикордонної Служби,» –  йдеться у вищезазначеному зверненні.

4 червня 2023 року заступник Омбудсмена Валерій Вачев повторно звернувся до Шефернакера в цій справі, оскільки попереднє залишилось без відповіді. Станом на 9 липня, інформації про отримання відповіді на повторне звернення на сайті Омбудсмена не з’являлось.

Як можна убезпечити себе від втрати статусу UKR? Як поновити втрачений статус і соціальні виплати? Як довести, що втрата статусу та/або виплат відбулася помилково? За відповідями на ці, особливо актуальні в сезон шкільних канікул і літніх відпусток, питання ми звернулись до Оксани Пестрикової, координаторки інфолінії і консультаційного пункту фонду «Український Дім».

Перша і основна порада – дотримуватись вимог чинного законодавства, тобто не виїжджати з території Польщі довше, ніж на 30 днів. У випадку, коли термін перебування поза Польщею перевищив передбачені законом ліміти, статус UKR і відповідні пільги та виплати втрачаються. За необхідності (наприклад, якщо особа поверталась додому, але через загострення воєнних дій хоче знову отримати тимчасовий захист у Польщі), статус UKR може бути наданий повторно при зверненні до Управління міста чи ґміни в індивідуальному порядку.

При проходженні паспортного контролю під час повернення до Польщі з України або третьої країни, обов’язково слід надавати співробітникам Прикордонної Служби електронний документ Diia.pl одразу з закордонним паспортом, а також усно зазначати, що ви в’їжджаєте до Польщі, користуючись правом на тимчасовий захист у зв’язку з війною. Навіть якщо ви офіційно працевлаштовані у Польщі, причиною в’їзду має бути зазначено саме тимчасовий захист. Саме таку пораду дають, зокрема, представники Прикордонної Служби в офіційних відповідях на індивідуальні запити громадян:

Відповідь старшого сержанта Прикордонної Служби Анжеліки Кроп за дорученням Коменданта пункту пропуску Прикордонної Служби в Дорогуську щодо перетину державного кордону Польщі

У випадку, якщо статус UKR було помилково скасовано, слід звернутись до найближчого Управління міста або ґміни, які займаються видачею PESEL, із заявою про відновлення статусу. У цьому випадку необхідно підтвердити перебування на території Польщі в заявлений період. Таким підтвердженням може стати штамп у закордонному паспорті про перетин кордону, відповідь Прикордонної Служби на ваше звернення (лист або e-mail на адресу пропускного пункту, через який ви востаннє в’їхали у Польщу з проханням підтвердити дату перетину кордону), довідка з місця роботи або навчання (у випадку підтвердження перебування на території Польщі дитини, слід взяти довідку у дирекції школи або дитячого садочку), лікарські довідки і виписки.

Серед проблем, виявлених офісом Омбудсмена Польщі, є повторне надання статусу UKR замість його поновлення. Це означає, що статус надається від дати подачі заяви, а отже пільги і виплати за період від дати втрати статусу до його повторного отримання не можуть бути надані. Аби уникнути подібної ситуації, при зверненні до Управління міста або ґміни слід наголошувати, що ви просите саме про поновлення статусу, а також уважно перевіряти видані вам документи.

Для відновлення соціальних виплат за програмою «Родина 500+», після отримання в Управлінні міста чи ґміни довідки про відновлення статусу UKR слід звернутись до Управління соціального захисту [Zakład Ubezpieczeń Społecznych, ZUS – авт.] із заявою про відновлення виплат. Зробити це можна особисто, або ж онлайн в особистому кабінеті на сайті zus.pl.

Представники Прикордонної Служби інформують, що підтвердження своєчасного повернення до Польщі, а також інформація про відновлення статусу UKR передаються до державного реєстру вручну, що триває деякий час. Через це рекомендують звертатись до ZUS особисто, аби уточнити, чи впроваджені зміни з’явились у реєстрі.

Відповідь керівника відділу аналізу ризиків пункту пропуску Прикордонної Служби в Медиці капітана Прикордонної Служби Яцека Шумелди щодо міграції даних про перетин кордону до державного електронного реєстру.

Перевірити свій статус можна за посиланням.

Нагадаємо, що консультаційний пункт фонду «Український Дім» надає консультації щодо законності перебування; підтримки у вирішенні адміністративних справ; легальності праці та питань, пов’язаних з особливістю польського ринку праці; сфери освіти; доступу до медичних послуг; комплексної підтримки людей у ​​кризових ситуаціях; житла та специфіки польського ринку нерухомості; діяльності Українського дому у Варшаві; загальних відомостей з питань повсякденного життя.

Отримати особисту консультацію в Варшаві можна за адресою вул. Генерала Владислава Андерса, 29 / Generała Władysława Andersa, 29. Також можна поставити своє питання, написавши на мейл [email protected], або подзвонивши на інформаційну лінію за номером +48 727 805 764 (доступно по всій території Польщі і поза її межами).

Підготувала Дар’я Лобанова