До Сейму внесено проект постанови про санкції щодо агропродукції з росії
Фото ілюстративне pxhere.com/CC0 Domena publiczna

До Сейму внесено проект постанови про санкції щодо агропродукції з росії

«Торгівля харчовими продуктами та сільськогосподарською продукцією не може й надалі наповнювати кишені жорстокого російського режиму та його прибічників у Мінську», — зазначили автори проекту постанови. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

У вівторок ввечері, 5 березня, до Сейму надійшов проект резолюції, що закликає Єврокомісію накласти санкції щодо імпорту російської та білоруської продовольчої та сільськогосподарської продукції до ЄС. Законопроект, поданий президією Сейму, передано на перше читання у комісію.

У понеділок, 4 березня, прем’єр-міністр Дональд Туск оголосив, що звернеться до спікера Сейму Шимона Головні з проханням запропонувати резолюцію Сейму із закликом до ЄС запровадити повні санкції щодо російської та білоруської сільськогосподарської та харчової продукції.

У вівторок увечері законопроект, поданий президією Сейму, був розміщений на його вебсайті та направлений на перше читання до Комісії сільського господарства та розвитку села.

«Ми закликаємо Європейську комісію внести пропозицію про введення санкцій щодо імпорту російської та білоруської продовольчої та сільськогосподарської продукції до ЄС», — йдеться у проекті постанови.

Як зазначили автори проекту, імпорт продукції з росії та Білорусі продовжує приносити величезні доходи виробникам, трейдерам і бюджетам цих країн.

«Це наш моральний обов’язок — припинити торгівлю, яка може прямо чи опосередковано сприяти зміцненню спроможності росії та Білорусі, яка її підтримує, продовжувати війну з Україною. Тим більше, що російський імпорт може містити зерно, вкрадене з окупованих територій України», — йдеться у повідомленні.

У проекті підкреслюється, що стає все більш очевидним, що торгівля з росією та Білоруссю негативно впливає на єдиний ринок.

«Імпорт із цих країн включає продовольчу та сільськогосподарську продукцію, яку агропродовольчий сектор ЄС може забезпечити сам і з набагато вищими стандартами виробництва та якості», — зазначається у документі.

У проекті також підкреслюється, що росія продовжує свою стратегію ставлення до їжі як до зброї, спричиняючи перебої в постачанні українською сільськогосподарською продукцією в усьому світі.

Тому, як зазначено в документі, пріоритетом ЄС має бути продовження підтримки України у відновленні експорту до країн, які цього найбільше потребують.

«Торгівля харчовими продуктами та сільськогосподарською продукцією не може й надалі наповнювати кишені жорстокого російського режиму та його прибічників у Мінську», — зазначили автори проекту постанови.

У проекті також міститься заклик до Ради ЄС і Європарламенту «внести зміни до регламенту щодо автономних торгових заходів, спрямованих на захист чутливих секторів сільськогосподарського ринку ЄС від надмірного імпорту з України».

«Ми очікуємо, що Європейська комісія терміново розпочне роботу, спрямовану на якнайшвидше повернення до застосування виключно правил, що випливають з Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у торговельних відносинах з Україною», — йдеться у проєкті постанови.

У ньому наголошується, що становище європейського сільського господарства вимагає негайної перевірки інституціями ЄС положень Зеленої угоди.

«Надмірні, нераціональні та дорогі вимоги Зеленої угоди для сільського господарства мають бути призупинені та виправлені. Дії із захисту клімату мають враховувати реальні потреби та можливості європейських фермерів», — наголошують автори проєкту.

PAP/В.Г.