Країни Балтії очікують гарантій безпеки східного флангу НАТО
Початок саміту НАТО у Вільнюсі, 11 липня 2023 року EPA/TOMS KALNINS

Країни Балтії очікують гарантій безпеки східного флангу НАТО

Балтійські країни зацікавлені в посиленні оборонних планів у регіоні та інтегруванні протиповітряної та протиракетної оборони. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Країни Балтії очікують від саміту НАТО у Вільнюсі передусім гарантій безпеки на східному фланзі альянсу. У вівторок, 11 липня, в столиці Литви почався дводенний саміт цієї організації.

Балтійські країни зацікавлені в посиленні оборонних планів у регіоні та інтегруванні протиповітряної та протиракетної оборони. Радник очільника литовського парламенту Алєксандер Радченко сказав Польському радіо, що Вільнюс хоче також чіткості стосовно України. «Мусить бути чітко накреслена перспектива, коли ця країна стане членом Північноатлантичного альянсу», – сказав він.

Інша пропозиція країн Балтії – це збільшення інвестицій в оборону. Литва хотіла б , щоб усі натівські країни зобов’язалися передати на цю мету принаймні 2 відсотки ВВП до 2025 року. «Ймовірно, це дуже амбітний план і його важко зреалізувати, але мусить бути визначена якась дорожня карта досягнення цієї мети», – додав Алєксандер Радченко.

Литва також клопотатиметься про посилення позиції НАТО у відносинах з Китаєм.

Минулого тижня президенти Польщі, Литви, Латвії та Естонії у спільному листі написали, що ситуація на східному фланзі альянсу змінилася, зокрема, через розміщення в Білорусі російської тактичної ядерної зброї. Це становить пряму загрозу суспільствам країн Балтії та Польщі.

Вони також звернули увагу на небезпеку можливої присутності найманців групи Ваґнера в Білорусі.

IAR/Н.Б.