Міноборони Німеччини про підслухані розмови: це російська гібридна атака
Ілюстраційне фото. Борис Пісторіус, міністр внутрішніх справ і спорту Нижньої Саксонії з лютого 2013 року, міністр оборони Німеччини з 17 січня 2023 року Autorstwa Daniel Biskup – Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=85529860

Міноборони Німеччини про підслухані розмови: це російська гібридна атака

У неділю, 3 березня, міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус охарактеризував запис конфіденційної розмови між німецькими командирами, опублікований у п’ятницю російськими ЗМІ, як «гібридну дезінформаційну атаку росії». Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

За словами міністра оборони Німеччини Бориса Пісторіуса, момент оприлюднення російською стороною запису розмови німецьких військових був невипадковим, а випливав із розрахунків путіна. «Витік стався не випадково, а під час важкого для Кремля тижня»,  пояснив Пісторіус, зазначивши, що цього ж дня в Москві проходили похорони Алєксєя Навального. Міністр охарактеризував оприлюднення запису конфіденційної розмови між німецькими командирами як «гібридну дезінформаційну атаку росії».

 «Путін хоче розділити, підірвати нашу єдність. Тому ми повинні реагувати особливо обережно, але рішуче»,  пояснив Пісторіус. Він висловив сподівання, що «у путіна нічого не вийде».

Пісторіус також підтвердив попередню заяву речниці Міноборони, заявивши, що немає повідомлень про інші витоки інформації або перехоплені телефонні розмови. Міністр поки не захотів коментувати можливі наслідки; заявив, що чекатиме на результати розслідування. Він наголосив, що у цій справі буде проведено «повне розслідування».

Марґаріта Симоньян, керівниця російського англомовного державного телебачення RT, у п’ятницю, 1 березня, опублікувала запис 38-хвилинної конфіденційної телефонної розмови за участю німецьких військових. Достовірність запису підтвердила німецька сторона.

У розмові, що відбулася 19 лютого, інспектор ВПС Інґо Ґерхарц і «три високопоставлених військових» обговорили можливі цілі Taurus (включно з російськими складами боєприпасів і Керченським містом), способи, якими Бундесвер підтримав би Україну в разі розгортання ракет, а також можливість контролювати курс ракет.

PAP/С.Ч.