У Польщі двоє чоловіків через радіочастоти залізниці передавали фальшивий сигнал тривоги та гімн Росії

У Польщі двоє чоловіків через радіочастоти залізниці передавали фальшивий сигнал тривоги та гімн Росії

У ніч з 25 на 26 серпня у Західнопоморському воєводстві невідомі незаконно передавали сигнал тривоги, який призводить до аварійної зупинки поїздів. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Наш Вибір.

Подібні інциденти стались також в суботу та неділю у Поморському та Підляському воєводствах. Як повідомляє Gazeta Wyborcza, під час першого втручання у радіочастоти залізниці, правопорушники увімкнули гімн Росії та уривок з промовою Володимира Путіна. Підозрюваних вже затримала поліція.

В суботу, 26 серпня, Польська державна залізниця / PKP Polskie Linie Kolejowe опублікувала комунікат, у якому повідомила, що у пʼятницю о 21:23 на відрізку дороги Далешево – Щецин Головний та Хощно – Щецин Головний невідомі за допомогою радіо передали сигнал «радіо-стоп». «Сигнал надійшов на пости регулювання дорожнього руху та до машиністів, які знаходяться в зазначеному районі», – йдеться у повідомленні. 

«Радіо-стоп» / Radio-stop – це система безпеки залізничного руху, що застосовується у Польщі. Вона полягає в передачі по радіо спеціального звукового сигналу – трьох послідовних сигналів різної частоти, що повторюються циклічно. Цей сигнал, отриманий поїздом, автоматично активує екстрене гальмування. 

Як повідомляє Gazeta Wyborcza, сигнал тривоги майже безперервно тривав до близько 22:00. У перервах лунав гімн Росії та виступ Путіна. Відео, на якому зображена рація, з якої лунає російський гімн, опублікувала Gazeta Wyborcza. Те ж саме відео зʼявилось у мережі. Ані в залізниці, ані в поліції чи службі безпеки, це не прокоментували. 

У суботу, 26 серпня, у такий само спосіб – через сигнал  «радіо-стоп» з невідомих джерел – було зупинено три потяги поблизу Гдині та один товарний поїзд у Західнопоморському воєводстві. В неділю незаконну трансляцію сигналу тривоги зафіксували у Підляському воєводстві. 

Одразу після першого інциденту у пʼятницю ввечері, про нього повідомили відповідні служби – поліцію, Агенцію внутрішньої безпеки Польщі, охорону залізниці та всіх залізничних перевізників. 

Інцидент на польській залізниці прокоментував у своєму Twitter Уповноважений уряду Польщі до справ безпеки інформаційного простору та заступник міністра-координатора спецслужб Станіслав Жарин. 

«Агентство внутрішньої безпеки отримало повідомлення про несанкціоноване використання системи зв’язку, яка використовується для управління залізничним рухом у Польщі <…> Наразі ми не виключаємо жодних сценаріїв <…> Несанкціоноване використання системи зв’язку дестабілізувало частину залізничного руху і має бути з’ясовано через поточний стан загроз для польської держави, через виклики, які зараз пов’язані з діями проти Польщі. Агентство внутрішньої безпеки дуже серйозно ставиться до всіх таких сигналів», – зазначив Станіслав Жарин.

У неділю, 27 серпня, стало відомо, що поліція у Білостоці затримала підозрюваних у справі транслювання фальшивих сигналів тривоги. Ними виявились двоє чоловіків у віці 24 та 29 років. Під час затримання у чоловіків конфіскували радіообладнання, через яке вони надавали сигнали. Саме затримання відбулось у приватному житлі одного з підозрюваних – 29-річного. Про 24-річного відомо лише те, що він походить з міста Скєрнєвіце у Лодзькому воєводстві і на момент затримання перебував у стані алкогольного спʼяніння. Наразі це всі деталі, які повідомила поліція.

А.В.

Джерело: Gazeta Wyborcza, PAP