Херсонський обласний краєзнавчий музей осиротів з початком війни

Херсонський обласний краєзнавчий музей осиротів з початком війни

Херсонський обласний краєзнавчий музей осиротів з початком війни. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Культурний фронт”.

Незадовго до звільнення міста окупантам вдалося вивезти безцінні експонати. Колектив музею, як міг, намагався сховати від ворогів твори мистецтва – переконували, що їх вивезли раніше, тому в музеї нічого не залишилось. Втім через місцевих колаборантів та прихильників «руського міра» росіяни таки дісталися до унікальних експонатів. Завантажили до фур і вивезли в невідомому напрямку. Вже зараз відомо, що частина колекції перебуває у тимчасово окупованому Генічеську, ще частина може бути на території анексованого Криму.

Колекція Херсонського краєзнавчого музею вважається однією з найбагатших і найцікавіших в Україні. За 45 років його існування було зібрано майже 14 тисяч експонатів. Однією з перлин музею була всесвітньо відома картина Пітера Лелі «Дама з собачкою». Також окупанти вкрали роботи Айвазовського, Врубеля, Пимоненка, Шовкуненка, Яблонської, Глущенка, Серебрякової. Не вивезли чомусь тільки експонати декоративно-прикладного мистецтва Японії, а також габаритні вироби, які, вочевидь, просто не змогли забрати.
Попри те, що всі експонати мають унікальні серійні номери, їх неможливо буде продати в жодній країні світу. Втім, працівники музею підозрюють, що росіяни спробують їх реалізувати на чорному ринку.

Списки втрачених експонатів ретельно задокументовано і будуть включені до реституційних вимог до росії. Наразі ж триває відновлення пошкодженого музею – небайдужі благодійники з різних країн надсилають до Херсонського музею ноутбуки, генератори, павербанки, одяг, надають фінансову допомогу.