Вогонь незалежності з Костюхнівки їде до Варшави

Вогонь незалежності з Костюхнівки їде до Варшави

Стартувала велоестафета «Вогонь незалежності». У ній їдуть харцери із загону «Згєж» Лодзької хоругви Спілки польського харцерства. Запалений на цвинтарі в Костюхнівці вогонь їм передали на пункті пропуску Зосін–Устилуг. 11 листопада вони привезуть його до Варшави на День Незалежності. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Monitor Wołyński.

5 листопада в Польському ліску біля Костюхнівки запалили Вогонь незалежності. В урочистому заході взяли участь харцери із загону «Волинь», пластуни з Вараша, представники різних організацій із Польщі та України, духовенство та місцеві мешканці. Серед присутніх були ординарій Луцької дієцезії, єпископ Віталій Скомаровський, консул Марцін Хрусцель із Генерального консульства РП у Луцьку та голова Маневицької громади Олександр Гаврилюк.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=650762200586850&id=100069592265850&ref=embed_post

Із Польського ліска харцери та пластуни в символічній велоестафеті привезли вогонь до Центру діалогу «Костюхнівка». Там передали його представникам фундації «Центр діалогу «Костюхнівка» на чолі з Даріушем Блажеєвським, щоб вони відвезли його до кордону. На пункті пропуску Зосін–Устилуг на них чекали харцери із загону «Згєж». У рамках XXII велосипедної естафети вони везуть його до Варшави, щоб 11 листопада запалити на Могилі невідомого солдата.

https://www.facebook.com/ogienniepodleglosci/posts/641833768120427?ref=embed_post

Маршрут естафети пролягає через Люблін, Ліпсько, Радом, Варшаву та Згєж. Із цих міст вогонь передаватимуть далі по всій Польщі.

Як зазначив Олександр Радіца, комендант харцерського загону «Волинь», після запалення Вогню незалежності на гостей Центру діалогу «Костюхнівка» чекало відкриття виставки, підготовленої харцерами. Вона двомовна і складається з двох частин: одна присвячена харцерству у війні проти більшовиків, друга – боротьбі української молоді з більшовиками.

«Виставка розповідає про участь харцерів у битві під Задвір’ям, обороні Плоцька та битві під Оссувом. В українській частині виставки йдеться про бій під Крутами, початки зародження «Пласту» та оборону Замостя під командуванням Марка Безручка. Найважливішим її пунктом є те, що ця боротьба триває донині. Українська молодь віддає сьогодні життя за незалежну Україну. Ворог той самий, тільки назва змінилася. Виставка розповідає про пластунів, які загинули в боротьбі із сучасними більшовиками із 2014 р. до сьогодні», – сказав Олександр Радіца.

Торік виставку експонували у Варшаві на площі перед Польською академією наук, а потім протягом року вона подорожувала Польщею. «Цього року ми плануємо відвезти її до Бучі, Кам’янця-Подільського, Рівного та Здолбунова», – додав Олександр Радіца.

Наталя Денисюк

Фото: Харцерський загін «Волинь»