Архів у Рівному та FamilySearch International розпочинають оцифрування документів

Архів у Рівному та FamilySearch International розпочинають оцифрування документів

Державний архів Рівненської області та американська корпорація FamilySearch International розпочинають масштабне оцифрування архівних документів. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Monitor Wołyński.

Як розповіли у Державній архівній службі України.

Реалізація програми з оцифрування документів Рівненської області – це результат взаємодії Державної архівної служби України, Державного архіву Рівненської області та американської корпорації FamilySearch International.

У рамках цієї програми передбачено сканування понад 4 млн аркушів. Фахівці оцифрують уставні грамоти сіл Рівненського повіту періоду Російської імперії (1796–1917 рр.), фонди ревкомів, списки населення періоду Української революції (1917–1920 рр.), заяви жителів про надання польського громадянства, книги контролю руху населення (1921–1939 рр.), списки так званих куркулів, кримінальні справи й будинкові книги радянського періоду, а також метричні книги, сповідальні відомості, ревізькі казки тощо.

Державний архів Рівненської області отримав два сканери для оцифрування документів Національного архівного фонду від FamilySearch International.

Меморандум про співпрацю між Державною архівною службою України та корпорацією FamilySearch International було підписано 2 червня 2020 р. Згідно із ним передбачене оцифрування документів Національного архівного фонду України генеалогічного характеру та створення фонду користування на такі документи. Договір між Державним архівом Рівненської області та FamilySearch International було укладено 20 грудня 2022 р.

FamilySearch International – це некомерційна сімейно-історична організація, діяльність якої присвячена об’єднанню поколінь. Вона співпрацює з більш ніж 10 тис. архівами світу. Основна мета співпраці цієї корпорації з архівними службами світу – реалізація спільних інформаційно-гуманітарних проєктів, передусім створення цифрового фонду користування документами генеалогічного характеру та розширення доступу для користувачів до оцифрованих документів у режимі онлайн.

У каталозі FamilySearch International уже є понад 20,5 млн цифрових зображень з українських архівів, які були створені протягом 1994–2011 рр. Завдяки поновленню співпраці з американськими партнерами цей обсяг невдовзі буде значно збільшено.

Із 2020 р. організація FamilySearch International підписала договори щодо оцифрування документів генеалогічного характеру із трьома центральними державними архівами України та десятьма державними архівами в областях. У квітні 2022 р. онлайн-ресурс FamilySearch став доступним українською мовою. Ним можуть скористатися всі, хто цікавиться історією своєї родини.

ВМ