Фейк: доступне житло для українців, а не для поляків
Ілюстрація polsatnews.pl, next.gazeta.pl

Фейк: доступне житло для українців, а не для поляків

Портал legaartis.pl, який регулярно публікує російські фейки та маніпуляції, що мають на меті посварити українців та поляків, вийшов з черговою брехливою публікацією. Її назва – «Уряд хоче запустити програму доступного комунального житла, але не для поляків, а для українців».

У публікації цитується міністр соціальної інтеграції Польщі Агнешка Щігай, яка відповідальна в уряді за підготовку стратегії інтеграції українців. Її слова викривлені так, ніби на доступне житло мають право лише українці.

«Ця програма є ще одним прикладом українізації Польщі та постановки українця над правами поляка. Нагадаємо, що наша юридична фірма приділяє увагу проблемі приниження польського народу від самого початку цирку під назвою «війна», – резюмується у дописі.

Варто зазначити, що цю публікацію підхопило одразу кілька польських ресурсів, які вийшли з однаковими заголовками: «Дешеве житло тільки для українців. Знаємо плани уряду».

Посилання на ці публікації рясніють у групах на Твітері на кшталт «Стоп українізації Польщі».

Що ж, спростувати цю нісенітницю дуже просто:

Міністерка Щігай справді анонсувала розробку проект міжвідомчої стратегії, який готує уряд, покликаний сприяти інтеграції біженців з України. Одним із його елементів є підготовка доступного державного житла спільно з місцевою владою.

За її словами, цей проект можна реалізувати без великих зусиль та фінансових затрат, пристосовуючи до можливостей проживання порожні будівлі, які перебувають у приватних руках. «Кожна гміна знає, що в її районі є багато таких порожніх помешкань», – зазначила вона. Це, своєю чергою, не лише дозволить забезпечити житлом українців, які планують залишитися у Польщі на деякий час, але й вирішать проблему абсорбації біженців на ринку праці.

«В малих містах дуже великий дефіцит працівників у сферах соціальних послуг. Зокрема, допомога літнім людям вдома, робота в будинках соціального захисту або в центрах підтримки інвалідів. Допомога біженцям з України в пошуку місця проживання та роботи дозволить переселитися з великих міст деяким людям, які хотіли б переїхати на роботу та житло», – розповідає міністр.

Але головне, про що прямо сказала Агнєшка Щігай, що хоча «менші міста завжди відкриті для мігрантів з України, доступні квартири будуть не лише житлом для біженців».

Скріншот з сайту bankier.pl

Отже, про жодне приниження прав поляків не йдеться – проект дешевого житла у Польщі буде доступний для всіх, хто його потребуватиме. Сенс цих маніпуляційних публікацій зрозумілий: пропагандисти грають на настроях частини поляків, які вважають, що біженці з України несправедливо отримують ті ж права, що і громадяни Польщі, або навіть більше. Мета проросійських дезінформаторів – посилити негативні настрої поляків проти українців, поглибити соціальну напругу та змусити польський уряд зменшити допомогу біженцям з України або взагалі припинити її.

Щодо війни, яка дописувачам legaartis.pl здається цирком, то запрошуємо до України, зокрема, до Маріуполя, який російські окупанти зрівняли із землею, до Ізюма, в якому нещодавно було знайдено чергову братську могилу з сотнями закатованих людей, та до Одеси, яка щоденно піддається ворожим обстрілам. Подивимося, наскільки смішно їм буде від цього «цирку».

Вікторія Чирва

Матеріал підготовлений у рамках проєкту «Stop Lie» БО «Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie