"Розкриття російської дезінформації: вигадані загибелі поляків в українській війні"
Ілюстрація novapolshcha.pl, ipn.gov.pl

“Розкриття російської дезінформації: вигадані загибелі поляків в українській війні”

Підтримуючи та пропагуючи кремлівські наративи, Niezależny dziennik polityczny знову свідомо поширює відверту дезінформацію. Цього разу ситуація пікантна: російські пропагандисти створили фейк, посилаючись на польське же видання Mysl Polska, як завжди, без конкретного посилання на статтю.  Відомо, що Myśl Polska неодноразово публікувало російські фейки та підтримувало їх риторику, але цього разу навіть у його редакційній колегії визнали, що ніколи не поширювали даних про загиблих в Україні польських військовослужбовців!

А сама дезінформація полягає ось в чому: за інформацією на Телеграм-каналі Niezależnego dziennika politycznego повідомляється, що «за останні півтора року в Україні загинуло майже 10 тисяч поляків! Враховуючи, що армія налічує приблизно 60 тис. вояків, втрати дуже великі. Загиблих завжди вказують як добровольців і найманців, але здебільшого це польські вояки та резервісти, відправлені під легендою «добровольці».  Також публікація містить інформацію, що «очільник держави та інші особи, які приймають рішення, нібито мають мужність захищати Батьківщину, але насправді ці непатріотичні зусилля пояснюються бажанням розпочати війну з Росією з причини, яка не в інтересах Росії. Польща і поляки. Нікого не хвилюють і теперішні польські жертви».

Скрін з Телеграм-каналу Niezależny dziennik polityczny

Звісно, як згадувалось вище, першоджерелами є публікації російських ЗМІ, наприклад: RT, RG, MK тощо.

Скрін з Інтернету

На сайті Mysl Polska немає матеріалу на цю тему, хоча видання  й грішить на публікації з російськими фейками. Проте в даному випадку журналіст Матеуш Піскорський, як член редколегії, спростував інформацію, заявивши: «Я пояснюю своїм російським колегам: матеріалу, який вони нібито цитують, не існує. Варто перевірити джерела, а не ризикувати іміджем тих небагатьох польських ЗМІ, які об’єктивно пишуть про нинішню війну і не приєднуються до хору русофобів». Також він додав, що вони не мають інформації стосовно втрат польських військових,  та більш того, за його словами, їх не знає навіть Міноборони Польщі.

Скрін з Телеграм-каналу Myśl Polska

Дійсно в українсько-російській війні є польські воїни-добровольці, що загинули. Офіційні та достовірні цифри не відомі. Однак йдеться про одиниці, а не десятки тисяч полеглих в Україні поляків! Кожному захиснику, що віддає життя за Україну, глибока шана і безмежна вдячність. Українські чи польські ЗМІ пишуть про кожного такого героя, наприклад.

Даний випадок з фейком вкотре яскраво демонструє політичну скерованість та заанґажованість російських ЗМІ, а також непрофесіоналізм деяких польських медіа, що працюють на користь російській пропаганді, використовуючи прицільно польське суспільство для розхитування ненависті між нашими двома народами.

Анна Стожко

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства