Фейк: один день контрнаступу коштує для України, як місяць війни для Росії
Ілюстрація: Depositphotos

Фейк: один день контрнаступу коштує для України, як місяць війни для Росії

Днями в польському медіапросторі, в медіаресурсах, які вже не вперше помічені в транслюванні російської дезінформації, почали обговорювати тему «шалених» витрат українського контрнаступу.

Так, на польськомовному Телеграм-каналі Niezależny Dziennik Polityczny, який відомий своїм постійним поширенням фейків, як під копірку писаних з кремлівських наративів, був опублікований допис «Жахливе марнотратство контрнаступу».

У дописі прокремлівські дезінформатори роблять спробу розрахунку витрат України на ведення контрнаступу, який, як стверджується, складає один мільярд доларів США за день, а для Російської Федерації аналогічні витрати оцінюються на рівні цієї суми, але за місяць. Далі автори намагаються порахувати вартість звільнення 1 метра окупованої території України. При цьому опираються нібито на «заяву» міністра оборони України Олексія Резнікова про те, що українська армія просунулася на 1300 метрів і звідси роблять висновки, що вартість 1 метра контрнаступу складає близько 27 мільйонів доларів. Далі в хід іде ремарка про «колосальні людські втрати», та завершується все висновками про те, що «або хтось в Україні забирає ці гроші собі, або справи в Україні настільки погані, що ніякі гроші їх не врятують» і завершується емоційним висновком «простіше було б просто спалити ці гроші, бо результат той самий – немає грошей, немає результату».

Основні твердження цього тексту є необґрунтованими та не мають жодного підтвердження. Також дезінформатори роблять спробу емоційної маніпуляції та дискредитації. Адже такі фрази як “колосальні людські втрати”, “хтось в Україні забирає ці гроші собі” та “справи в Україні настільки погані, що ніякі гроші їх не врятують” є ні чим іншим, як спробою викликати емоційну реакцію у читача та вплинути на сприйняття інформації.

Тому, давайте розберемо детально цей шедевр прокремлівських дезінформаторів.

Перш за все, важливо пам’ятати, що ця ситуація почалася з того, що Росія напала на Україну. Україна ж відстоює свою територіальну цілісність та захищає своїх громадян. Оцінювати вартість цих заходів у грошовому виразі – це не лише знижувати значимість життя та свободи, але й відводити увагу від основного питання: неприпустимості агресії і насильства в світі.

Порівняння вартостей або скільки ж насправді коштує війна для України?

За офіційною інформацією Міністерства фінансів України, Україна витрачає на війну 130 млрд. грн. на місяць. Про це повідомив міністр фінансів України Сергій Марченко на зустрічі із бізнесом в Європейській Бізнес Асоціації, яка відбулася в кінці березня  2023 року.

За інформацією Національного банку України, курс гривні щодо долара складає на сьогодні, 20 липня 2023 року – 36,5686  грн. Тобто за місяць Україна витрачає на війну 3,55 млрд. доларів. Відповідно в день – 0,12 млрд. дол., а не 1 млрд. дол., як це хочуть представити проросійські дезінформатори. Різниця майже в 9! разів між правдою і брехнею. Для об’єктивної оцінки візьмемо інше джерело. Це звіт Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру (SIPRI) від кінця квітня 2023 року.

Зокрема, в звіті SIPRI повідомляється, що загальний обсяг видатків на військові потреби в світі досяг рекордної суми 2,24 трлн. дол. на фоні війни в Україні. Так, ріст військових видатків фіксується не лише в країнах Європи, США, а й в Китаї. На сьогодні Китай залишається другою у світі країною за величиною військових витрат. Торік вони досягли близько 292 млрд. дол. Військовий бюджет КНР зростає протягом 28 років.

За інформацією SIPRI в Україні відбувся найвищий річний приріст військових витрат колись зафіксований SIPRI. Минулого року фінансування оборонної галузі в країні досягло 44 млрд. дол, збільшившись на 640%. Військові витрати України становлять до 34% ВВП. 44 млрд. дол. на рік, це 3,67 млрд. дол. на місяць і відповідно 0,122 млрд. дол. на день. Тобто, в обох джерелах ми бачимо майже однакову суму військових витрат України на день і ця сума майже в 9! разів є меншою ніж було написано в дописі Niezależny Dziennik Polityczny.

Скільки коштує війна для РФ або кому вигідно применшувати витрати Росії на війну?

Росія витратила 2 трильйони рублів (26 мільярдів доларів) на військові цілі лише в січні і лютому 2023 року, що на 282% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Про це повідомили в Reuters в середині травня 2023 року із посиланням на дані казначейства РФ.

Лише за перші два місяці 2023 року Росія витратила на війну проти України понад 40% від запланованих річних асигнувань на армію. Так, минулого року за цей період РФ витратила на ці цілі 525,4 млрд рублів. Згідно з новими даними, витрати на оборону в січні 2023 року склали 1,18 трильйона рублів, а в лютому – 822,4 мільярда рублів (1 долар = 77,7205 рубля).

Сумарно військові витрати країни-окупанта за перші місяці 2023 року перевищили 2 трлн рублів (25,73 млрд. дол.) Бюджет Росії на 2023 рік передбачає 4,98 трильйона рублів витрат на військові цілі. У січні-лютому 2023 року витрати на національну оборону були вдвічі більшими, ніж витрати на соціальну політику і майже в чотири рази більші, ніж витрати на “національну економіку”. При цьому дефіцит бюджету Росії з січня по квітень становив 3,4 трлн рублів у порівнянні з профіцитом в 1,2 трлн рублів у 2022 році.

Тобто, якщо за два місяці РФ витратила на війну в Україні 25,73 млрд. дол., то за день ця сума складає 0,429 млрд. дол. на день. Тобто, в перших два місяці 2023 року, РФ витрачала за день на війну в 3,5 разів більше коштів ніж Україна. Інше джерело. За оцінками британських розвідників від кінця червня 2023 року, які проаналізували звіт Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру (SIPRI) за червень 2023 року, щодо витрат РФ на війну, військовий бюджет РФ на 2023 рік становить приблизно 6,6 трильйона рублів або 85,8 млрд доларів, або 0,238 млн.дол. на день. Це дорівнює приблизно 4,4% ВВП Росії, проти 3,6% у 2021 році, до повномасштабного вторгнення в Україну.

“Справжні військові витрати Росії залишаються невизначеними через недостатню прозорість, зокрема через використання засекречених статей бюджету, які становлять приблизно 22% від загального бюджету російського уряду”, – зазначили у розвідці Британії.

Ще одне джерело, Bloomberg, повідомило в кінці березня 2023 року, що цьогоріч секретні витрати російського бюджету зросли до 2,4 трильйона рублів або 31 мільярда доларів. Це вдвічі більше ніж за аналогічний період минулого року. Раніше приховані витрати досягали свого піку — близько 21% у 2015 році, через рік після незаконної анексії РФ українського Криму.

Скріншот з матеріалу Bloomberg

Так, за  вищенаведеними даними і за самими скромними підрахунками,  вартість одного дня війни проти України коштує Росії від 0,238 до 0,429 млрд. дол. Україна, відповідно, витрачає на свою оборону від 0,120 до 0,122 млрд доларів. Тобто, Україна витрачає в день на війну  від 2 до 3,5 разів менше, ніж Росія. Відповідно, твердження прокремлівських пропагандистів про те, що кожен день війни коштує Україні мільярд доларів, в той час як для Російської Федерації така сума розрахована на місяць військових дій, є відвертою брехнею. То ж кому крім Росії може бути вигідно поширювати матеріали про занижені витрати Росії на війну? Відповідь на це питання є очевидною. Як і на питання, чиї насправді вуха стирчать за медіаресурсом Niezależny Dziennik Polityczny.

Про контрнаступ і метри

Твердження, що вартість ведення війни може бути прямо зв’язана з кількістю звільнених територій, є спрощеним і неточним. Витрати на військові операції включають, але не обмежуються, зарплатами, логістикою, озброєнням, підготовкою, медичними послугами та ремонтом обладнання. Таким чином, автори допису на телеграм-каналі Niezależny Dziennik Polityczny використали маніпулятивну техніку спрощення складних задач. Адже вартість військових операцій залежить від багатьох факторів, і просте ділення загального бюджету на відстань, яку пройшли війська, не відображає реальну ситуацію. Тому твердження, що “один метр контрнаступу коштує близько N мільйонів доларів” є спробою маніпуляції за допомогою великих випадкових чисел без розуміння реальної ситуації.

Нагадаю, що як ми вже з вами вияснили, цифри озвучені в дописі не мають нічого спільного з реальністю.

Йдемо далі. Дезінформатори опираються нібито на слова міністра оборони України Олексія Резнікова про звільнення за день 1300 метрів, використовуючи цю інформацію для маніпулювання про відсутність результатів контрнаступу.  Це є неправдою, оскільки  немає жодних підтверджень, що автором цих слів є Олексій Резніков.

Натомість, в своєму інтерв’ю від 28 червня 2023 року для британської газети Financial Times Олексій Резніков повідомив, що «нещодавні скромні успіхи України проти російських окупантів були лише “попереднім переглядом” набагато більшого наступу ЗСУ, який має відбутися». Також медіа пише, що за даними Міністерства оборони Великої Британії, контрнаступ України наразі відвоював близько 300 квадратних кілометрів у Росії, що вдвічі більше, ніж офіційно оголосив Київ. 

За даними Генерального штабу ЗСУ від 10 липня 2023 року лише на Бердянському та Мелітопольському напрямках, від початку контрнаступу звільнено від російських загарбників 169 квадратних кілометрів території, що приблизно співмірно з площею Одеси.

Це означає, що твердження авторів допису на Niezależny Dziennik Polityczny щодо невдалості українського контрнаступу є брехнею, яка має на меті знизити підтримку України союзниками.

Світова солідарність

Важливо відмітити, що в разі загрози миру і безпеці на європейському континенті, країни Європейського Союзу, США і не тільки, мають бути глибоко зацікавлені в тому, щоб надати допомогу Україні. Так, вони витрачають фінансові ресурси, але Україна платить значно вищою ціною – життями своїх громадян.

Якщо Україна програє, існує реальна загроза, що агресор не зупиниться. Це ставить під ризик стабільність і безпеку всієї Європи. Підтримка України є не тільки етичним вибором, але й стратегічною необхідністю для забезпечення довготривалого миру в Європі.

Наприклад, наступного дня після свого візиту до Києва 20 лютого 2023 року, президент США Джо Байден підкреслив незмінність курсу підтримки України у поверненні своїх територій. Так, під час виступу Варшаві 21 лютого 2023 року, він сказав: «Це стосується не лише свободи в Україні. Йдеться про свободу та демократію загалом».

Заключення

Важливо пам’ятати, що інформація може бути використана як зброя. Дуже важливо підходити до такої інформації критично, перевіряти факти та джерела, перш ніж сприймати всерйоз та ділитися з іншими.

Олена Коцеруба

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства