Комітети Європарламенту підтримали створення фонду для України на 50 мільярдів євро
Комітети Європарламенту з питань бюджету та із закордонних справ ухвалили створення фонду 86 голосами «за»

Комітети Європарламенту підтримали створення фонду для України на 50 мільярдів євро

Члени Європейського парламенту підтримали створення фонду Ukraine Facility – відповідне голосування відбулося 5 жовтня. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Радіо Свобода”.

Комітети Європарламенту з питань бюджету та із закордонних справ ухвалили створення фонду 86 голосами «за». Проти проголосували шестеро євродепутатів, двоє утрималися.

Як повідомляє пресслужба Європарламенту, на голосуванні 5 жовтня депутати «вдосконалили та покращили пропозиції для фонду на 50 мільярдів, аби підтримати відновлення, відбудови та модернізації України з 2024 року».

Тіньовий доповідач щодо Ukraine Facility в бюджетному комітеті Влад Георге (від партії USR, Румунія) назвав фонд «потужним інструментом для створення стійкості в Україні», який гарантуватиме базові державні послуги та допоможе Києву втілити реформи для вступу в ЄС.

«Ukraine Facility – це також потужне повідомлення Путіну, ми заявляємо, що ми віримо в українців і будемо разом з ними стільки, скільки буде потрібно. І ми не зупинимось на 50 мільярдах євро, передбачених цим механізмом. Активи, конфісковані у російських олігархів, будуть спрямовані на поповнення цього інструменту та ще більш ефективну допомогу Україні», – йдеться в його коментарі.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив 3 жовтня, що Європейський парламент у вівторок схвалив зміни до довгострокового бюджету Євросоюзу до 2027 року. Поправки передбачають, зокрема, створення так званого Українського фонду на 50 мільярдів євро.