Під час зустрічі урядів України та Польщі також треба вирішити «історичні розбіжності» — МЗС Польщі

Під час зустрічі урядів України та Польщі також треба вирішити «історичні розбіжності» — МЗС Польщі

На зустрічі польського та українського урядів, яка відбудеться 28 березня у Варшаві, обговорюватимуть питання економіки та військової підтримки. Однак також на ній хочуть обговорити «історичні розбіжності» й підписати відповідний протокол. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на hromadske.

Про це заявив заступник міністра закордонних справ Польщі Анджей Шейна, передає PAP.

За його словами, помилкою попереднього польського уряду було вважати, що між Україною та Польщею немає суперечливих питань. Це, на думку Шейни, призвело до того, що проблему в сільському господарстві, через яку польські фермери почали протести на кордонах з Україною, вирішують лише зараз.

Тож він стверджує, що Польща й Україна повинні провести «чесну розмову та переговори», під час яких варто порушити «історичні питання». Це, каже Шейна, допоможе «розчистити повітря».

Заступник очільника польського МЗС також зазначив, що під час зустрічі урядів можуть обговорювати й питання вступу України до ЄС.

«Питання, які, на мою думку, уже повинні обговорюватися, — це питання вступу [до ЄС]. Тому що Україна вже веде розширені переговори, і ми будемо раді допомогти їй у цьому», — сказав він.

Зазначимо, прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск оголосив, що зустріч урядів Польщі та України відбудеться 28 березня у Варшаві. Це сталося після того, як український президент Володимир Зеленський запропонував йому та президенту Польщі Анджею Дуді зустрітися на кордоні на тлі блокади українських вантажівок. 

Трохи контексту

У липні 2023 року, до роковин Волинської трагедії, Польща вкотре наголосила, що польсько-українське примирення має передбачати визнання провини та вшанування пам’яті жертв часів Другої світової війни. Україна не погоджувалася з «однобічною та політизованою» оцінкою трагічних подій 1943-1944 років з боку польських політиків і дипломатів.

А втім, Польща сигналізувала, що нерозв’язані питання історії ще можуть дати про себе знати. Торік 1 серпня, у День пам’яті Варшавського повстання 1944 року, заступник глави МЗС Польщі Павел Яблонський заявив, що без урегулювання цього питання, розблокування ексгумації та вшанування пам’яті жертв «не буде справжнього примирення чи інтеграції України в ЄС».