Міфи та реальність: як пропагандистське джерело вигадує проблеми з винищувачами F-16 для України
Ілюстрація проєкту «Stop Lie»

Міфи та реальність: як пропагандистське джерело вигадує проблеми з винищувачами F-16 для України

Днями на польськомовному ресурсі NewsFactoryPL, який неодноразово помічений в поширенні російської дезінформації, був поширений фейк про те, що українська влада засмучена через затримку поставок винищувачів F-16, але не наважується публічно обговорювати причини. Пропагандисти пишуть із посиланням на невідомих американських співрозмовників, що через необхідність навчання пілотів англійською мовою та підготовку механіків та інженерів, українські ескадрильї будуть готові до бою не раніше літа 2024 року, якщо не пізніше.

Це фейк. Адже жодне офіційне джерело ні в Україні, ні на Заході не повідомляло подібну інформацію. Але в РФ намагаються видавати бажане за дійсне та продовжують поширювати дезінформацію.

Так, на вихідних, 19 та 20 серпня 2023 року Президент України Володимир Зеленський повідомив, що Україна отримає 61 винищувач F-16 від Данії та Нідерландів. Данія передасть Україні 19 винищувачів. А від Нідерландів Україна отримає 42 винищувача.

22 серпня 2023 року стало відомо, що Данія розпочала навчання українських пілотів на F-16. У рамках зобов’язань передати Україні бойові літаки в Данії стартувало навчання восьми українських пілотів на винищувачах F-16. Навчання восьми українських пілотів організували на датській військовій авіабазі в Скрідструп, куди окрім українських військових також прибули 65 інших фахівців. Їх навчать технічному обслуговуванню літаків. Про це повідомили збройні сили Данії, передає агентство Reuters.

Днем пізніше, 23 серпня 2023 року, Президент Володимир Зеленський на прес-конференції в межах саміту Кримської платформи пояснив, що в Україні треба підготувати інфраструктуру для сучасних винищувачів, але запевнив, що це буде зроблено якомога швидше.  В той же час Президент повідомив, що ракети для західних винищувачів в Україні вже є. Коли навчання завершиться, винищувачі відправляться в Україну.

Про те, що перша партія українських пілотів та технічного персоналу офіційно вирушила на навчання, повідомив міністр оборони України Олексій Резніков в інтерв’ю “24 Каналу” ввечері 19 серпня 2023 року. За його словами пілотів та технічний персонал готуватимуть в 11 країнах, головні з яких — Нідерланди та Данія. Мінімальний термін на підготовку пілотів — 6 місяців. Про те, що нормальний мінімум для навчання саме такий, стало відомо після того, як два досвідчених українських пілоти пройшли тестування у США на початку року, — повідомив міністр.

Український льотчик з позивним Moonfish, який вже бере участь у навчанні, в ефірі телемарафону розповів, що пілоти готувалися до цього вже давно – підучували англійську та теоретичну технічну частину. Перевагою у відборі був бойовий досвід та англійська мова. Пілот додав, що наразі у всіх, хто працює в групі, в тому числі у технічного персоналу, немає ніяких проблем з англійською. Навчання буде проходити без перекладачів. Водночас він підкреслив, що 6 місяців навчання – це “за авіаційними мірками дуже-дуже швидко”. “Нам пішли назустріч, в цьому терміні закладено те, що ми всі здібні льотчики, і закладено те, що в нас дуже висока мотивація навчатися”, – пояснив він.

Про те, що навчання українських пілотів на американських винищувачах F-16 може тривати шість місяців або навіть менше повідомив також і речник Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат в інтерв’ю РБК-Україна.

“Коли ми відправляли двох наших пілотів у Сполучені Штати, в Арізону, там вони проходили тестування на тренажерах, на симуляторах. І наші американські партнери визначали, що вони можуть, як можуть реагувати на різні ситуації в повітрі, як вони швидко схоплюють матеріал, яка від них віддача, і зробили висновки, що, можливо, їм потрібно буде й менше часу. Повітряні сили Збройних Сил України заявляли про пів року, а наші колеги сказали, що можливо вийде вкластись і в чотири місяці”, — сказав Ігнат.

За оцінками Міжнародного інституту стратегічних досліджень, перша партія з 12-16 літаків може надійти вже протягом 6 місяців. Про це повідомляє The Economist.

Офіцер ЗСУ Арті Грін в ефірі 24 каналу повідомив,що після того, як ЗСУ отримають такі інструменти (винищувач F-16 – ред.), перспективи окупантів падають нижче за нуль. З цим інструментом українська армія весною просто з’їсть на сніданок росіян.

Олена Коцеруба

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства