Польща депортувала українських журналістів, які зняли торгівлю з РФ
Фото: rayon.in.ua Депортований з Польщі український журналіст Юрій Конкевич

Польща депортувала українських журналістів, які зняли торгівлю з РФ

Волинські журналісти зняли торгівлю поляків із росіянами. Їх затримали, забрали майно та депортували. Про повідомляє Upmp.news з посиланням на КореспонденТ.net.

У Польщі затримали та депортували до України двох волинських журналістів з інформаційного агентства Район.ін.юа, які проводили розслідування щодо вантажних перевезень на російсько-польському кордоні. Про це повідомило видання в середу, 13 березня.

Редактора Юрія Конкевича та відеооператора Олександра Пілюка затримали 7 березня під час фіксації перетину кордону вантажними автомобілями між Калінінградською областю РФ та Польщею.

Польські поліцейські відібрали як редакційне, так і особисте майно представників ЗМІ: смартфони, фотоапарати, карти пам’яті, мікрофони, а також павербанки. При цьому, за словами українських журналістів, поляки вилучили у них навіть селфі-палки.

“Жодного блокпоста польських фермерів там ми не зустріли, а побачили вагони Російської залізниці. Польська поліція затримала нас і вилучила майно, не повідомила консула, не дала змоги зателефонувати в Україну”, – розповів Конкевич.

Як причину затримання поліцейські назвали те, що журналісти начебто “занадто довго фотографували критичну інфраструктуру”.

“Причиною затримання працівники поліції назвали те, що журналісти занадто довго фотографували критичну інфраструктуру, а саме – російські вагони скрапленого газу”, − зазначило агентство.

Ввечері 9 березня прикордонники привезли журналістів на пункт пропуску Дорогуськ-Ягодин і заборонили відвідувати країни Шенгенської зони упродовж п’яти років.

Агентство зазначає, що журналісти виконували свої обв’язки – вони мали редакційне завдання дослідити тему вантажних перевезень, оцінити вантажопотік і з’ясувати, який транспорт використовується для перетину кордону – польський чи російський. Також вони мали поспілкуватися з очевидцями та експертами для оцінки масштабів такої торгівлі.

Район.in.ua закликав органи державної влади України та Польщі належно відреагувати на цей інцидент.

Нагадаємо, 27 лютого польські правоохоронці затримали журналіста Української правди Михайла Ткача, коли він знімав матеріал про транзит продукції між Польщею, Росією та Білоруссю. Польська поліція тоді заявила, що проводила дії з “установлення особи” на кордоні.