Фальсифікація! Польща закриє кордон з Україною
Ілюстрація: rbc.ua

Фальсифікація! Польща закриє кордон з Україною

У польськомовному ресурсі @ukr_leaks_pl, який називається Центром розслідувань колишнього офіцера українських спецслужб Василя Прозорова (Сentrum śledcze byłego oficera ukraińskich służb specjalnych Wasilija Prozorowa), а у дійсності є звичайним рупором російських фейків, дезінформації і пропаганди, розміщено начебто скріншот з російськомовної версії українського видання «Українська правда» з інформацію наступного змісту: «Поляки погрожують закрити кордон з Україною. На цей крок вони підуть, якщо ЄС не продовжить заборону на поставки українського зерна, яка закінчується 15 вересня. Ось вони, «високі союзницькі відносини».

Скрін з ТГ-каналу @ukr_leaks_pl

Насправді це відверта підробка та фальсифікація. Зайшовши на сайт «Українська правда», це нескладно  перевірити.

Скрін з «Українська правда»

Повністю співпадає лише дата – середа 19 липня і час – 22.26, що свідчить про те, що саме цю новину з українського видання, щоправда з дещо файповим заголовком, фальсифікаторами було взято за основу. Все інше – від тексту до зовнішнього вигляду було сильно змінене і спотворене.

Так, в оригіналі інформаційного повідомлення було вжито фразу «Польща погрожує  «закрити» кордон, проте слово «закрити» взято в лапки, що свідчить про його вжиття у непрямому значенні.

Сам подальший текст оригіналу, з посиланням на слова польського прем’єр-міністра Матеуша Моравецького, звучить так: «Польша не будет открывать границу с Украиной для зерновых продуктов после 15 сентября, если тогда истечет срок моратория Еврокомиссии на импорт украинского зерна».

Тобто про жодне закриття кордону Польщі з Україною не йдеться. Йдеться виключно про наміри польської сторони продовжити з 15 вересня 2023 обмеження на імпорт зернових, при цьому зберігши транзит територією Польщі в інші держави Євросоюзу.

Цей простий приклад того, яке велике значення, обстрілюючи інфраструктуру «зернової угоди», термінали з зерном та іншої продукцією українського сільського господарства, росіяни також приділяють внесенню деструктиву та роздмухуванню суперечок у економічних і дипломатичних відносинах України та Польщі з метою розколу наших союзницьких стосунків.

Тому вирішення спірних питань на користь обох держав, наших двосторонніх відносин вимагає тактовності, стриманості, вивіреності у формулюваннях дипломатів і політиків, а також волі до розуміння проблем один одного та постійного конструктивного двостороннього діалогу без зайвого емоційного забарвлення.

Анатолій Курносов

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства